Nyheter

Landlotten digitaliserar landsbygden

Marknadsföringen av hela landets lott, Landlotten, sköts av LRF Media. Bygdegårdarnas förening är ägare av lotteriet, och nu är det klart vilka som får dela på lotteriets överskott för i år – totalt 1 242 101 kronor. I år satsar Bygdegårdarna extra på medlemsföreningar som vill ha stöd till digitalisering.

Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler och i dag är 1433 bygdegårdar och bystugor över hela landet anslutna till förbundet. Bland dem var intresset att söka bidrag stort – 79 sökande föreningar sökte tillsammans drygt sex miljoner kronor. En tredjedel, nära två miljoner kronor, söktes för utökad digitalisering. 23 av de sökande föreningarna har beviljats medel för viktiga projekt som stärker bygden och gör bygdegården attraktiv.

– Detta är pengar som går direkt ut i verksamheten. Vi använder dem till att investera i medlemmarnas bygdehus, ungdomsverksamhet, utemiljöer och digitalisering. Vad gäller digitalisering valde vi att prioritera grunden för all digitalisering: fiber och internetanslutning. Alla föreningar som sökte för detta ändamål (21 stycken) får 15 500 kr vardera för att göra den nödvändiga investeringen, säger förbundschef Karin Fälldin.

Två bygdegårdar har fått en större summa, 100 000 kronor vardera, för respektive värdefull investering för bygden. Näsvikens bygdegård i Gävleborgs bygdegårdsdistrikt för omdragning av elen som möjliggör aktiviteter för både barn och funktionsnedsatta, samt Vendels bygdegård i Uppsala bygdegårdsdistrikt som ska skapa ett e-sportcenter.

Följande bygdegårdar får checken för fiber/internetanslutning:

Skålbo, Rossla och Skridsviks Bygdegårdsförening, Gävleborg
Stridholms Bygdegårdförening, Norrbotten
Boalts Bygde & Kulturförening, Skåne
Ås Föreningshus, Jämtland
Rydsnäs Bygdegård, Östergötland
Rönneberga Bygdegård, Stockholm
Hedenäsets Bygdegårdsförening, Norrbotten
Stora Beddinge Byalag, Skåne
Häljebols Bygdegårdsförening, Värmland
Tandsbyns Bygdegård, Jämtland
Tyringeortens Bygdegårdsförening, Västmanland
Gustav Adolfs Bygdegårdsförening, Skaraborg
Torsö Bygdegårds- och Idrottsförening, Skaraborg
Lilla Beddinge Byalag, Skåne
Boge Bygdegård, Gotland
Solvalla Bygdegård, Skåne
Häggdångers bygdegårdsförening, Västernorrland
Näske Bygårdsförening, Västernorrland
Engelholms Bygdegård, Östergötland
Hörvik-Krokås Hembygdsförening, Blekinge
Lindersborgs Bygdegårdsförening, Södermanland

Läs mer om Landlottens överskott 2019.