Nyheter

LRF Medias förlagschef Annika R Hermanrud: Kraven på Postnord är för låga – femdagarsutgivning hotar demokratin

Postnord vill se sänkta kvalitetskrav från regeringen, med följden att alla ska vara nöjda om posten delas ut inom fem dagar – något som Sveriges Tidskrifter protesterar mot. LRF Medias förlagschef Annika R Hermanrud är upprörd.

– Går det ens att ha veckoutgivning när man är beroende av Postnord? undrar Annika R Hermanrud, förlagschef för LRF Media.

Den samhällsuppfyllande posttjänsten Postnord ska i dag dela ut minst 95 procent av inrikesbreven inom två arbetsdagar. Men i ett uttalande till TT häromveckan vill Postnords vd och koncernchef Annmarie Gardshol att det ska räcka med att 85 procent av breven ska levereras inom 3 dagar – och att 97 procent av posten ska ha nått sin mottagare inom fem dagar.

De publicister branschorganisationen Sveriges Tidskrifter har talat med menar att det är ett demokratiskt är problem om inte alla Sveriges regioner får nyheter och information samtidigt.

För låga krav

– Jag tycker dagens krav är för låga. Att sänka de ytterligare tycker jag så klart inte alls är bra. Jag förstår att Postnord har sina affärsmässiga krav men för oss som ska använda oss av deras tjänster så är det svårt att acceptera ytterligare sänkning av servicen, säger Annika R Hermanrud.

Samtliga publicister som Sveriges Tidskrifter har pratat med ser att ytterligare sänkta kvalitetskrav skulle vara förödande.

– Eftersom alla våra printprodukter har huvuddelen av sina läsare på lands- och glesbygden är vi beroende av en fungerande postutdelning. Vi lovar våra läsare att de ska få sin tidning en viss dag, det är avgörande för vår affär att vi kan hålla det, säger Annika R Hermanrud.

Läs hela artikeln här!