Nyheter

Dags att utse Årets spjutspetsföretag i det gröna näringslivet!

För tjugonde gången utser nu Land Lantbruk Årets spjutspetsföretag i det gröna näringslivet tillsammans med Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och sparbankerna. Tävlingen lyfter innovativa och lönsamma företag inom svenskt jord- och skogsbruk, och vem som helst kan nominera ett företag.

– Vi vill lyfta fram nytänkande och framgångsrika företagare som visar upp det bästa inom svenskt jord- och skogsbruk, säger Anna Nilsson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk.

Förra årets spjutspetsföretag, Lövåsa gård AB i Götene, prisades för sin medvetet hållbara strategi och lönsamma mjölk- och grisproduktion, samt för det ovanliga ägarskiftet där ägaren Dag Andersson successivt överlåter gården till tidigare djurskötaren Emilia Astrenius, numera delägare.

– Med Året spjutspetsföretagare vill vi visa hur det går att lyckas för att nå lönsamhet inom det gröna näringslivet, även om marknaden är utmanande, säger Filip Olsson, segmentschef Skog & Lantbruk på Ludvig & Co.

Samspel ger framgångsrika företag

Bland tidigare vinnare finns ett brett spektrum av olika produktionsinriktningar inom de gröna näringarna – från företag inom klassiska inriktningar såsom gris-, mjölk- och kycklingproduktion, till företag inom entreprenad, naturvård och turism. Flera vinnare är företag med flera ben att stå på.

– Vi vill sätta ljuset på hur viktigt det är med olika perspektiv på hållbarhet, där både de ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekterna samspelar för ett framgångsrik företagande, säger Jörgen Kennemar, Företagarekonom på Swedbank.

Hållbara på sikt

Företagen ska vara lönsamma och hållbara på sikt och samtidigt värna människor, djur och miljö.

– Ekonomisk lönsamhet är förstås en förutsättning, men tävlingen ska också visa vad svenskt lantbruk kan leverera och att även social och miljömässig hållbarhet är vägen till framgång, säger Katarina Wolf, vice ordförande LRF Ungdomen.

Nomineringen öppen

Vem som helst kan nominera ett företag inom det gröna näringslivet på sajten ludvig.se/spjutspets, senast den 29 februari. Alla bidrag granskas av tävlingens jury som utser sex finalister. Vem som blir Årets spjutspetsföretag 2024 offentliggörs i juni.

För mer information om Årets spjutspetsföretag:
Anna Nilsson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk och Land Skogsbruk, 010-1844160.
Filip Olsson, segmentschef Skog och Lantbruk, Ludvig & Co, 08-657 47 45.