Nyheter

Land Lantbruks 50-lista rankar årets nyhetshändelser – afrikansk svinpest i topp

Nyheten om att afrikansk svinpest brutit ut i Sverige och Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, toppar Land Lantbruks 50-lista över de händelser som gjort störst avtryck i samhällsdebatten under året.

För tolfte året i rad presenterar tidningen Land Lantbruk sin 50-lista, där redaktionen granskat årets nyhetsflöde inom det gröna näringslivet och rankat de händelser och personer som har gjort störst avtryck i samhällsdebatten. Årets lista toppas av Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare.

– Jag glömmer aldrig den stunden, säger Johan Eriksson, om när han den 6 september fick beskedet att afrikansk svinpest brutit ut i Fagersta, bara några mil från grisgården som han driver.

Visade sårbarheten hos svenskt lantbruk

Utbrottet visade hur sårbart svenskt lantbruk kan vara och fick stort genomslag i medier. Som representant för grisbranschen ställde Johan Eriksson upp och svarade på frågor.

– Det small till kan man säga och alla ville ha det senaste. Det var mycket gissningar kring vad som skulle hända om det dök upp fall i andra regioner, säger Johan Eriksson.

Att journalister velat komma så nära känslorna som möjligt i en kris anser han som helt naturligt.

– Vi som har jobbat med afrikansk svinpest och haft det på bordet vet vad det handlar om och vilka konsekvenser det ka få, säger Johan Eriksson, som menar att det blev det en aha-upplevelse för resten av samhället. 

2023 går till historien

Året 2023 kommer sannolikt att gå till historien som ett av de tuffaste åren på länge för svenska lantbrukare. Dyra insatsvaror, en osäker omvärld, höga räntor och extrema väderförhållanden har lett till dålig skörd och inkomstbortfall på många håll. För grisproducenterna kom utbrottet av afrikansk svinpest ovanpå på det.

– Alla stora hot vi såg då har inträffat nu. Men det är viktigt att strukturera och lösa en sak i taget, mitt i mörkret diskuteras det bland svenska grisföretagare med stor framtidstro och det är den lösningsorienterade andan som gör det så roligt att representera den här näringen, säger Johan Eriksson.

Sjukdomsutbrottet har inte enbart drabbat grisnäringen, utan har lokalt även stor påverkan för skogsägare, jägare, skogsentreprenörer och andra företagare inom det gröna näringslivet som drabbas av den avspärrade zonen i Fagersta.

På Land Lantbruks 50-lista över andra personer som tagit plats i samhällsdebatten finns också namn som Roger Akelius, Sveriges största skogsägare, Helen Wahlgren, grundare av aktivistgruppen Återställ Våtmarkerna, och Elisabeth Hidén, ordförande för LRF Ungdomen, som ofta lyfter lantbrukets frågor på gårdsnivå, nationellt såväl som internationellt. 

För mer information: Annika Lindecrantz, chefredaktör Land Lantbruk och Land Skogsbruk, telefon 070-728 55 50, eller Anna Nilsson, politisk chefredaktör, 073-644 63 53.