Nyheter

Årets bästa uppfinning för lantbruket utsedd – lösning för att slå gräs vinner Teknikutmaningen 2023

Årets bästa tekniska lösning för lantbruket har för andra året i rad skapats i Dalarna. Produkten Anti GrassStop, uppfunen av Anders Brus i Enviken, tar hem vinsten i Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen 2023.

– Det är extra roligt att årets pristagare finns både inom lantbruk och skogsbruk, säger Annika Lindecrantz, chefredaktör för Land Lantbruk och Land Skogsbruk samt juryordförande för Teknikutmaningen. 

Anders Brus, från Enviken i Dalarna, är hjärnan bakom uppfinningen Anti GrassStop. Hans uppfinning löser problemet med gräs som fastnar när man slår med röjsåg. Anti GrassStop är en hylsa med ett gjutet plaströr i polyamid och en metalldel i aluminium som sitter ner mot trimmerhuvudet på röjsågen. Det har tagit Anders Brus tre år att utveckla Anti GrassStop – i dag har han patent på innovationen och det finns en färdig produkt på marknaden.

Juryns motivering till förstapriset:

Vinnaren har med sitt nytänkande skapat en produkt som går att skala upp och som kan nå framgångar även utanför Sverige. Den bidrar till att göra grästrimningen både säkrare och mer tidseffektiv. Med en Anti Grasstopp har lantbrukaren det som behövs för att effektivt slå gräs där stora maskiner inte kan användas.

– Alla som har kört grästrimmer vet hur besvärligt det är, framför allt i högt gräs, det finns trimtrådar, kedjor och allt möjligt. Det här är en lösning som fungerar väldigt bra. Det finns också en viss innovationshöjd eftersom han börjat från början och arbetat fram produkten, säger Magnus Jansson, jurymedlem och växtodlings- och tekniklärare samt utbildningsledare för driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscentrum.

Andra pris till gödseldoserare 

På andra plats i årets upplaga av Teknikutmaningen kommer Alexander Westberg från Sidensjö utanför Örnsköldsvik. Han har uppfunnit en gödseldoserare som gör det enkelt att tillföra gödsel vid skogsplantering. Uppfinningen kan enkelt eftermonteras på befintliga planteringsrör. 

– Juryn gillar att man kan använda produkten på redan befintliga rör, det blir billigare. Det är första gången som en skogsinovation når prispallen, det känns kul, säger Annika Lindecrantz.

Tredje pris till honungsslunga

Tredje pris går till honungsslungan Light Line, som uppfinnaren Göran Dahlgren från Katrineholm började utveckla redan för 30 år sedan. Upp till 130 kilo honung kan slungas samtidigt och kladd och spill blir nästintill obefintligt.

– Det är väldigt bra om vi kan få upp antalet pollinerare, som ju är en viktig förutsättning för lantbrukets produktion, säger Annika Lindecrantz.

Teknikutmaningen sätter ljuset på lantbrukets behov  

Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen startades för fyra år sedan för att lyfta intresset för det så viktiga teknikområdet inom lantbruket. Behovet av tekniska lösningar inom lantbruket är stort och beroende av enskilda individers uppfinningsrikedom. 

– Vi märker av intresset för den här tävlingen. Det finns ett stort intresse hos tillverkare och maskinhandlare, de stöttar det här. Det är ett fint syfte med tävlingen att lyfta fram innovativa lösningar, det blir en dörr som öppnas. Det är roligt och vi i juryn ser fram emot nästa år, säger Magnus Jansson. 

Fakta om Teknikutmaningen
Tävlingen riktar sig till lantbrukare i alla åldrar och bidragen har presenterats i Land Lantbruk under året. Sponsorer till Teknikutmaningen 2023 är BIGAB, Dina Försäkringar, Handelsbanken, John Deere, Kramp, OKQ8, SmartAgri, Söderberg-Haak och Väderstad. Vinnaren belönas med 30 000 kronor, 15 000 respektive 10 000 kronor går till silver- och bronsmedaljören. Här hittar du alla bidrag.  

För mer information, kontakta Annika Lindecrantz, chefredaktör Land Lantbruk och Land Skogsbruk, telefon 0735-61 07 66.