Nyheter

Tomatodlaren Mindaugas Krasauskas toppar Land Lantbruks 50-lista

När Sveriges största tomatodlare Nordic Greens Trelleborg, sa att det inte skulle bli några svenska tomater i vinter blev det en tydlig bild av sårbarheten inom svensk livsmedelsproduktion. Nu toppar tomatodlaren Mindaugas Krasauskas Land Lantbruks 50-lista över de händelser som gjort störst avtryck i samhällsdebatten under året.

För elfte året i rad presenterar Land Lantbruk sin 50-lista. Tidningen har granskat årets nyhetsflöde och rankat årets händelser och vilka som har gjort störst avtryck i samhällsdebatten inom de gröna näringarna.

Under 2022 hamnade det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen i fokus. Med oron i omvärlden efter Ukrainakrigets utbrott, ökade också insikten om hur viktigt det är att ha en inhemsk livsmedelsproduktion.

Att tomatodlaren Mindaugas Krasauskas skulle toppa årets 50-lista kändes självklart. Energikrisen har drabbat många odlare och Sveriges största tomatodlare, Nordic Greens Trelleborg, är ett av de drabbade företagen. När det gick upp också för allmänmedierna att det inte skulle bli några svenska tomater i vinter fick han många samtal. Alla ville intervjua honom om varför de svenska tomaterna uteblev.

– Jag har nog gjort 20 intervjuer de senaste veckorna, men företaget måste drivas också, säger han när Land Lantbruk berättar att redaktionen anser att han är den som har gjort störst avtryck inom de gröna näringarna i år och att han därför hamnat överst på 50-listan.

Mindaugas Krasauskas berättar för Land Lantbruk om handlarnas reaktion när de förstod att det inte skulle bli några svenska tomater i vinter.

– De blev chockade. De har kunder som efterfrågar svenska tomater året om.

På årets lista återfinns också namn som Sofia Hoas, ordförande i föreningen Svenskbyborna och känd för sitt engagemang för invånarna i Gammalsvenskby i krigets Ukraina, journalisten Lisa Röstlund, och Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf.

Läs mer om Mindaugas Krasauskas och övriga på årets lista:

https://www.landlantbruk.se/tag/50-listan/

För mer information, kontakta:
Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
Susanna Lundell, chefredaktör Land Lantbruk, 076-723 28 50