Nyheter

Teknikutmaningen avgjord – solcellstraktorn är årets bästa innovation för lantbruket

Årets bästa tekniska lösning för lantbruket har skapats i Dalarna. Den autonoma solcellstraktorn, skapad av Jesper Elsander, Borlänge, och Rasmus Larsson, Ludvika, är vinnare i Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen 2022.

Solcellstraktorn har varit ett sidoprojekt för Rasmus Larsson och Jesper Elsander under fyra års tid men genom tävlingen Teknikutmaningen har omvärldens intresse för traktorn exploderat. 

– Det känns jättekul och fantastiskt roligt att vinna! Det blir ett erkännande att det vi har gjort också är något bra, säger Rasmus Larsson och Jesper Elsander.

Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen startades för tre år sedan för att lyfta intresset för det så viktiga teknikområdet inom lantbruket. Behovet av tekniska lösningar inom lantbruket är stort och beroende av enskilda individers uppfinningsrikedom.

– Det är roligt att se att årets tävling har väckt så stort intresse. I år har det varit hård konkurrens mellan många mycket bra bidrag, säger Susanna Lundell, chefredaktör på Land Lantbruk.

Årets vinnare Rasmus Larsson och Jepser Elsander har utvecklat sin innovation under fyra års tid. Den autonoma solcellstraktorn är i grunden en Volvo T24 från 1950-talet som byggts om. Numera är traktorn autonom och drivs av ett solcellsladdat batteri, monterat som ett tak över traktorn. Idén föddes när de rensade ogräs på det andelsjordbruk som drivs på Jesper Elsanders gård strax söder om Borlänge i Dalarna. Där började diskussionerna om huruvida det skulle gå att automatisera arbetet.

Intresset för den autonoma solcellstraktorn är stort både bland Land Lantbruks läsare, som har hört av sig till redaktionen, och bland de som har besökt Rasmus Larsson och Jesper Elsander för att se traktorn med egna ögon.  

– Det vore superroligt om det är fler som vill bygga en sådan här. Det är inte så märkvärdigt och det är långt ifrån dyrbart, så det vore jättekul om vi kunde inspirera någon mer att hänga på, säger Jesper Elsander.

Tävlingsjuryns motivering till vinsten:
Vinnarna har med förhållandevis enkla medel uppgraderat en 70 år gammal traktor till high tech. Med enkla och billiga medel har vinnarna byggt ett funktionellt arbetsredskap som i grunden är gammal teknik.

Vinsten i Teknikutmaningen innebär förutom äran också en prispeng på 25 000 kronor. Pengarna ska de använda för att finansiera fler kommande projekt. Just nu tittar vinnarna på solceller som kan stå i rader på åkern – men också en solcellstraktor 2.0.

– Vi tittar på en ny variant. Den här traktorn kommer att vara kvar och kan plöja, harva, så och rensa men vi tittar på nästa version som kanske blir lite mindre grovarbete och mer rensning och bevattning, säger Rasmus Larsson.

Fakta om Teknikutmaningen
Tävlingen riktar sig till lantbrukare i alla åldrar och bidragen har presenterats i Land Lantbruk under året. Sponsorer till årets upplaga av tävlingen är Kramp, Lantmännen Maskin, BIGAB och Väderstad. Vinnaren belönas med 25 000 kronor, 10 000 respektive 5 000 kronor går till silver- och bronsmedaljören. Här hittar du alla bidrag för 2022 samt vinnarintervjun.  

Fakta om Land Lantbruk
Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och Sveriges största lantbrukstidning med en räckvidd på 166 000 läsare i print. Tidningen täcker det breda spektrum av verksamheter som Sveriges lantbrukare arbetar inom. 
För mer information:
Kontakta Susanna Lundell, chefredaktör Land Lantbruk, susanna.lundell@landlantbruk.se tel 010-184 25 63, 076-723 28 50