Nyheter

Lönsam och hållbar grisproduktion är Årets spjutspetsföretag 2022

Önskan att knyta ihop kretsloppet och samtidigt få lönsamhet i grisproduktionen var starten på Halla gårds satsning på Hållbarhetsgrisen. Ett koncept som nu belönas med utmärkelsen Årets spjutspetsföretag 2022.

När Anders Gunnarsson tog över gården i Kvänum funderade han på hur storskalig grisproduktion kunde göras så klimatvänlig som möjligt. Ekologiskt var inte aktuellt eftersom han inte kunde få fram tillräckligt med foder till rätt kvalitet. Lösningen blev den så kallade Hållbarhetsgrisen.

Konceptet har rönt stort intresse från kollegor och många andra. De cirka 11 500 årsgrisarna kan själva välja om de vill gå utomhus och böka och beta. Men även inomhus har grisarna stora ytor att röra sig fritt på.

– Det är klart att jag känner mig stolt. Men jag hoppas också att alla andra som bidrar känner att de har varit med och startat något unikt, säger Anders Gunnarsson.

Hans mål är att Halla gård ska bli ett helt slutet, icke-fossilt kretslopp. Konceptet Hållbarhetsgrisen har också gjort att han får bra betalt för sina grisar och på grund av de höga energipriserna är biogasen från grisgödseln på väg att bli en mycket god affär.

Juryns motivering lyder:
I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för. Hållbarhetsgrisen föds upp i en storskalig, konventionell produktion som har tagit Halla gårds hållbarhetsarbete till en ny nivå. Med hjälp av bland annat biogas från svindyngan är gården på väg att bli det kretslopp Anders Gunnarsson planerat för. På grund av höga elpriser är biogasen på väg att bli en mycket god affär. Ett kvitto på att Halla gård gör något unikt är att intresset från omgivningen är så stort att man tvingats begränsa studiebesöken.

Årets spjutspetsföretag har delats ut sedan 2004 och är en tävling för lönsamma och innovativa företag inom de gröna näringarna. Företagen ska ha miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara affärsplaner och ha gått med vinst de tre senaste åren. Tävlingen arrangeras av Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och sparbankerna. Prisutdelningen sker på Brunnby Lantbrukardagar den 7 juli.

För mer information, kontakta:
Anders Gunnarsson, spjutspetsvinnare och ägare till Halla gård, 070-627 00 12

För kontakt med juryn:
Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
Filip Olsson, segmentschef Skog och Lantbruk, Ludvig & Co, 0730-45 46 53
Ulf Möller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank, 0702-50 05 94
Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen, 0730-40 78 05

Bilden får användas fritt i anslutning till artiklar om Årets spjutspetsföretag. Fotobyline ska alltid anges.