Nyheter

Maria Bergstén är vinnare av Hela Sveriges Stora Land-pris

En idrottshall som växte till en mötesplats för hela bygden. I Stöcke utanför Umeå har Maria Bergstén tillsammans med ett gäng andra bybor sett till att drömmen blev till verklighet och därför står hon som vinnare av Hela Sveriges Stora Land-pris 2022.

Det var otroligt många som nominerades i år och mängden nominerade visar hur fantastiskt många spännande insatser det görs över hela Sverige till glädje för utveckling på många sätt.

Maria Bergstén, som varit drivande i samhället Stöckes dröm om att äntligen få en egen idrottshall och mötesplats, blir väldigt glad när hon får reda på att det är hon som får priset.

– Jag blir så otroligt glad över det här. Vi är såklart väldigt många som kämpat för att få allaktivitetshuset på plats och jag kommer skänka prissumman till föreningen men vilken stor ära, jag är nästan chockad, säger hon när Land ringer upp och berättar om utmärkelsen.

Nomineringarna har kommit från hela Sverige och berättat om eldsjälsarbete och engagemang som ser till att byar, bygder och regioner får styrka och framtidstro och det har varit ett styvt jobb att välja bland alla bidrag.

Allaktivitetshuset i Stöcke invigdes i april i år och invigningen är en milstolpe för projektet som inleddes 2015. Det som började som en dröm om en idrottshall har nu blivit något större.

– Vi har försökt att involvera så många som möjligt i våra planer och det är många hundra som bidragit till detta. Jag är glad över att få ta emot priset men det ska delas mellan oss alla som varit med och byggt detta. Nu bygger vi vidare och fortsätter fylla mötesplatsen med liv, säger Maria Bergstén.

Hela Sveriges Stora Land-pris delas ut av tidningen Land och organisationen Hela Sverige ska leva. I juryn för priset sitter Lands chefredaktör Joel Linderoth och Hela Sverige ska levas verksamhetschef Terese Bengard. Priset delas ut vartannat år och prisutdelningen skedde på Landsbygdsriksdagen i Jönköping den 21 maj.

Motiveringen till priset:
Drömmen blev sann! En förhoppning som grusats i flera decennier fick till slut liv i år då den planerade idrottshallen blev ett helt allaktivitetshus till hela bygdens glädje.

Receptet bakom framgången? En förmåga att få alla att röra sig mot samma mål, en tydlig vision om att involvera alla i hela bygden och en förståelse för att framtiden finns hos de unga som bjöds in för att berätta om hur de ser på sin verklighet.

Lägg till en ambition som slår det mesta, en oräddhet för motgångar och en känsla för gruppens olika kompetenser så har ni en kombination som kan försätta berg. Och skapa ett allaktivitetshus som det i Stöcke utanför Umeå.

Vinnare av Hela Sveriges Stora Land-pris 2022 är Maria Bergstén från Mötesplats Stöcke.

Kontaktuppgifter:
Maria Bergstén 0730 37 57 44
Joel Linderoth 0721 41 45 23