Nyheter

Land Lantbruks politikreporter Gunilla Ander är Årets lantbruksjournalist 2022

Land Lantbruks politikreporter Gunilla Ander har utsetts till Årets lantbruksjournalist 2022 för sin rapportering av EUs jordbrukspolitik.

Utmärkelsen delas ut av Föreningen för Sveriges skogs- och lantbruksjournalister, FSLJ, och Gunilla Ander får priset med motiveringen:

”Årets lantbruksjournalist är en person med djup kunskap om politik i allmänhet och EU:s jordbrukspolitik i synnerhet. Hur komplicerade frågorna än är lyckas hon alltid ta dem till en nivå där de blir begripliga för läsarna. Alla kan förstå vad det handlar om. Hon intervjuar jordbrukskommissionärer, partiledare och lantbrukare från alla delar av världen och lyckas alltid knyta ihop de olika berättelserna till en helhet som förklarar avgörande skeenden för jordbruket.”

Hur ska du fira?
– Först med att åka på LRFs regionstämma i Skåne. Det ser jag fram emot, spännande med politikerna på plats inför valåret! Därefter blir det firande på mitt landställe i Stockholms skärgård.

Förra året gick priset till kollegan Göran Berglund, och därmed är det här andra året i rad som Årets lantbruksjournalist arbetar på Land Lantbruk.

Gunilla Ander har arbetat på Land Lantbruk sedan år 2000.

– Det är fascinerande och unikt att i detalj kunna följa det här spelet om jordbrukspolitiken, som väldigt mycket bestämmer lantbrukets villkor. Bakom paragrafer och komplicerade regler så finns en spännande och väldigt viktig politik som direkt påverkar bonden, säger Gunilla Ander.