Nyheter

Möt Viktoria Birgersson - ny ATL-bloggare

För Viktoria Birgersson är det viktigt att vara aktiv som skogsägare – något som jobbet inom byggindustrin tillåter henne att vara. Som ny bloggare på LRF Medias varumärke ATL kommer hon skriva om frågor som nya skogsägare kan ställas inför.

Hösten 2017 tog Viktoria Birgersson över Mörtelek frälsegård strax utanför småländska Åseda.

– Det är en skogsfastighet med lite jordbruksmark. Vi har precis utökat fastigheten lite till och nu är den på 440 hektar och består av ganska mycket tall. Det är räddningen. Just nu är det väldigt mycket vindfällen och snöbrott. Men nu hoppas vi att stormarna är över för i år, säger hon.

Till vardags arbetar hon som samverkansledare för stora projekt på NCC, ett jobb som tar henne över hela Sverige. Dessutom är det flexibelt vilket också ger henne möjlighet att arbeta en hel del i den egna skogen.

– Jobbet passar väldigt bra tillsammans med att driva en gård. I skogen gör vi det vi kan göra själva som plantering, röjning och plocka vindfällen. Annars har vi ett nära samarbete med entreprenörer för att få det så bra som möjligt. Jag har också ett förvaltningsavtal med Södra.

Och nu ska du börja blogga på ATL, vad kommer du skriva om? 

– Skog och tankar som ny skogsägare och de frågeställningar man ställs inför. Just nu när man står där med vindfällen så tänker man på det här med aptering och att det finns hur många olika längder som helst att ta hänsyn till. Och då är frågan varför är det så omständligt?

Vilken målsättning har du med ditt skogsbruk? 

– Att jag ska kunna lämna över en lika fin fastighet som jag fick av mina föräldrar till mina barn. Det är det allt går ut på. Att förvalta. Det här är en släktgård som kom i släkten 14 mars 1912. Jag är fjärde generationen. Det var min gammelfarfar och gammelfarmor som var först.

Vilka planer har du för skogsbruket? 

– Fortsätta fasa ut gran och plantera rätt trädslag på rätt plats. Vi har cirka 30 procent gran. Vi ligger på gränsen till småländska höglandet och det gäller att ta bort den gran som är planterad på fel mark och plantera tall i stället. Men vi har väldigt mycket frost här vilket gör att vi inte kan plantera andra roliga trädslag som man kanske hade velat plantera.

Du har varit skogsägare i drygt fyra år, hur skulle du beskriva att det är att vara skogsägare? 

– Det är komplext, men väldigt roligt. Jag är en matematisk tekniker som älskar excel, så en grej som varit lite jobbig är att det finns liksom ingen matematisk formel för skog. Som när man står framför en välta och ska räkna ut hur mycket kubik det är i den. Träden är liksom inte fyrkantiga och går inte in i normen. Det är inte svart eller vitt.