Nyheter

Nu ska årets spjutspetsföretag utses

Vilket är Årets spjutspetsföretag 2022? För artonde året utlyser Land Lantbruk tillsammans med Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och sparbankerna tävlingen för innovativa och nytänkande företag inom det gröna näringslivet.

– Med Årets spjutspets vill vi sätta ljuset på den innovations- och utvecklingskraft som finns inom svenskt lant- och skogsbruk. De senaste årens händelser har visat på betydelsen av att det finns framgångsrika, lösnings- och hållbarhetsfokuserade företag i branschen. De är en inspirationskälla för andra, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank.

Förra årets spjutspetsföretag blev EM Logging. Ägaren Erik Pettersson, 31 år, startade sitt företag och köpte sin första skogsmaskin redan på naturbruksgymnasiet. Sedan dess har han utökat verksamheten med växtodling, köttproduktion och lantbruksentreprenad på gården Stora Malmkärra, utanför Fagersta i Västmanland.

Vinnare 2020 var Tiraholms Fisk vid småländska sjön Bolmen.

Under de sjutton år som priset delats ut har inriktningen hos de vinnande företagen varierat mycket, allt från traditionella mjölkgårdar till skogsskötselföretag och landsbygdsturism. Gemensamt för pristagarna är att de driver långsiktigt hållbara företag som värnar om människor, djur och miljö. Och dessutom är ekonomiskt framgångsrika.

– Det är väldigt roligt att få dela ut priset Årets spjutspetsföretagare. Med det uppmärksammar vi företagare som inspirerar och är goda förebilder för andra inom de gröna näringarna, säger Carl-Axel Andersson, tf segmentschef Skog & Lantbruk på Ludvig & Co.

Juryn utser sex finalister bland de nominerade och i juni koras en vinnare. Senast den 25 februari ska nomineringarna vara inskickade till ludvig.se/spjutspets.

Tävlingen arrangeras av tidningen Land Lantbruk tillsammans med Swedbank och sparbankerna, rådgivningsföretaget Ludvig & Co samt LRF Ungdomen.

För mer information om Årets spjutspetsföretag, kontakta:
Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
Klas Olsson, analytiker, Ludvig & Co, 0150-774 45