Nyheter

Familjeskogsägaren Amalia Mattsson toppar Land Lantbruks 50-lista i år

Med sitt engagemang för skogen, skogsägarna och landsbygden och sin vassa penna toppar familjeskogsägaren Amalia Mattsson Land Lantbruks 50-lista i år.

För tionde året i rad presenterar Land Lantbruk sin 50-lista. Tidningen har följt nyhetsflödet och rankat årets händelser och ageranden. På listan finns de namn som har gjort störst avtryck i samhällsdebatten inom de gröna näringarna.

Under 2021 sattes det svenska skogsbruket under lupp.

Storskogindustrin ställdes mot miljörörelsen, medan familjeskogsbruket nästan helt glömdes bort.

Amalia Mattsson, som toppar årets 50-lista, är en person som klivit fram och tagit de tillfällen som getts till att försvara och förklara familjeskogsbruket. Hon har tagit debatten både i lokal- och riksmedia.

– Jag har blivit så upprörd, jag har pendlat mellan förtvivlan och övertygelse. Jag har undrat varför ingen säger något, och väntat på att de stora medierna ska ta med alla perspektiv. När det inte kom tänkte jag: Jag måste säga något. Sedan 2017 är hon och hennes familj den fjärde generationen på gården utanför Hallstavik.

Amalia Mattsson välkomnar rapporteringen om svenskt skogsbruk men vill bredda bilden som ges till allmänheten genom att även inkludera familjeskogsbruket.

– Jag själv kan inte ändra opinionen men jag kan dra mitt strå till stacken. I alla fall har de hört vad jag har att säga och kan förhålla sig till det, säger hon.

På årets lista återfinns också namn som SVT-journalisten Linus Brohult, bloggaren Underbara Clara (Clara Lindström) och komikern Kristoffer Ahonen Appelquist.

Läs mer om Amalia Mattsson och årets topp 10 på listan:

https://www.landlantbruk.se/tag/50-listan/

För mer information, kontakta:
Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
Susanna Lundell, tf chefredaktör Land Lantbruk, 076-723 28 50