Nyheter

Skiras nya tjänst Lumen ger makt över marknaden

Skira lanserar nu tjänsten Lumen, ett revolutionerande verktyg som ger prisinformation före, under och efter en spannmålsaffär på lantbrukarens villkor. För första gången någonsin kan lantbrukare nu se historiska fysiska spannmålsavslut – med priser fritt sin gård.

Tjänsten Lumen ger användaren exakt besked om vad som påverkade priset, och där det dessutom kan jämföras med internationella indexrörelser. I kombination med Skira Marknad blir det en kraftfull plattform som ger tillgång till marknadsinformation före, under och efter en spannmålsaffär. 

I Lumen kan du se precis vad som påverkade priset, om det är sorter, proteinhalter, falltal, leveransperioder eller något annat, så att du kan dra dina slutsatser kring prisbilden i en viss tidpunkt, säger Felicia Bindekrans, sälj- och marknadsansvarig på Skira.

– Lumen kommer helt förändra spannmålsaffären. Tidigare har jag saknat information om hur den svenska spannmålsmarknaden ser ut, men det som gör Lumen enastående är att det inte finns någon “censur” – jag ser var jag fått betalt och jag ser vad någon annan har fått betala för det, säger Christoffer Anderson, lantbrukare, Mantorp, som varit delaktig i utvecklingen av tjänsten. 

På Skira har man stora planer för Lumen, och menar att tjänsten är ett paradigmskifte när det gäller att sprida information inom spannmålsmarknaden.

– Det är kittlande att kunna släppa ett verktyg med ett revolutionerande värde och samtidigt veta att det bara är början. När alla priser och avslut, oavsett geografi, presenteras så att de blir relevanta för just dig, så ger det möjligheter du som lantbrukare tidigare inte haft, säger Joel Glemne, produktansvarig på Skira.

Skira arbetar nu med att introducera strukturerad riskestimering, framtidsprognoser och stöd för kostnadskalkylering för att underlätta spannmålsplanering för lantbrukare.

– Lumen ska ge dig en fullständig bild av hur du förhåller dig till marknaden, oavsett om det handlar om beslut för inköp, försäljning eller investering i torkanläggning. Eller som vi brukar säga, Lumen visar dig framtiden och ger dig makt över din egen marknadsposition, säger Joel Glemne.

För att testa Lumen helt kostnadsfritt under en period registrerar du dig på skira.se