Nyheter

Land Lantbruks reporter Göran Berglund är Årets Lantbruksjournalist

Göran Berglund, journalist på LRF Medias tidning Land Lantbruk, är Årets Lantbruksjournalist 2021. Utmärkelsen delades ut på Föreningen Skogs- och Lantbruksjournalisters årsmöte i förra veckan.

– Jag är jätteärad och tacksam över den fina motiveringen, säger Göran Berglund, journalist sedan 1987 och Land Lantbruks lokalreporter i Skara sedan ett tiotal år tillbaka.

– Det tar ett tag att lära sig ämnet. Och då blir det roligt. Lantbruket är en väldigt viktig fråga som inte får den uppmärksamhet som den förtjänar, säger Göran Berglund.

Göran har det senaste året återupplivat Land Lantbruks poddsatsning där han intervjuar allt från lantbrukare till politiker. Han har också gjort uppmärksammade artikelserier om myndighetsmissbruk och vargfrågan.

Motiveringen till Årets Lantbruksjournalist 2021
”Årets Lantbruksjournalist är en reporter som inte är rädd för att ställa obekväma frågor. Han tar sig ständigt an nya ämnen och utmaningar, är en god lyssnare och har en hög journalistisk integritet. Under de senaste åren har han gjort flera uppmärksammade artikelserier, bland annat om myndighetsmissbruk, djurrättsaktivism och vargfrågan. Till synes outtröttlig gräver han på, synar båda sidors argument och tar alltid avstamp i läsarnas vardag. I tidningens återupplivade poddsatsning har han fått en ny kanal där han möter allt från lantbrukare till politiker och myndighetspersoner. En lantbruksjournalist att inspireras av.” 

Om Årets Lantbruksjournalist
Årets Lantbruksjournalist är ett nyinstiftat pris av Föreningen Skogs- och Lantbruksjournalister, FSLJ, för att lyfta fram vikten av en kvalificerad bevakning av de gröna näringarna. Föreningen bildades på 1950-talet i en tid då livsmedelsförsörjningen i Europa stod i fokus efter andra världskrigets slut. Föreningen har som syfte att främja samhörigheten mellan medlemmarna, verka för fackutbildning, att förbättra pressens i allmänhet och lantbruksjournalistikens i synnerhet, arbetsmöjligheter, att verka för nordiskt och internationellt journalistiskt samarbete, samt att främja kontakten mellan de gröna näringarna och pressen.

Årets Lantbruksjournalist får förutom blommor och diplom även en prissumma på 3 000 kronor.