Nyheter

Anders från Sorsele gjorde störst avtryck i Lantbrukssverige 2020

Skogsförvaltaren Anders Pettersson toppar Land Lantbruks lista med de 50 personer som gjort störst avtryck under 2020. Han har drivit rätten till ersättning för dem som nekats avverkning i fjällnära skogar. Men trots att domen föll i maj lever den segdragna frågan vidare.

Skogsförvaltaren Anders Pettersson toppar Land Lantbruks 50-lista i år. Han är en av dem som berörs av Mark- och miljööverdomstolens dom om ersättning till dem som nekats avverkning i fjällnära skogar.

– Det är ju oerhört provocerande när staten ifrågasätter något som är så självklart. Jag menar skogen är ju något som folk här levt av väldigt länge, men helt plötsligt menar staten att det vi har huggit här är något annat än skog, säger Anders Pettersson.

Men trots att dom fallit i högsta instans har ärendet levt vidare, bland annat i och med Anders Petterssons avverkningsanmälningar av 8000 hektar skog, som gjorde att Skogsstyrelsen tvingades att ansöka om extra budgetanslag för nästa år.

Anders Pettersson har varit skogsförvaltare åt Tärna-Stensele och Sorsele Övre Allmänningar i nära 25 år och är näringspolitisk talesperson för samtliga allmänningar i Västerbotten. Han står bakom fyra av de fem mål där skogsägare har stämt staten på ersättning. Totalt berör Mark- och miljööverdomstolens dom drygt 3000 skogsägare.

Personerna på Land Lantbruks 50-lista har trots den massiva bevakningen av coronapandemin lyckats få uppmärksamhet för de gröna näringarnas frågor. På årets lista återfinns också namn som skogsindustriföretagaren Karl Hedin, mjölkbonden Morgan Dahlgren och Nobelpristagarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna. 

Det är nionde året som Land Lantbruk sätter ihop en 50-lista. Läs tio i topp på 50-listan här.

För mer information, kontakta:
Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
Anna Nilsson, chefredaktör Land Lantbruk, 073-644 63 53