Nyheter

Philip von Heideken är Teknikutmaningens första vinnare

LRF Medias varumärke Land Lantbruk har under året drivit tävlingen Teknikutmaningen där unga har tävlat med sin bästa tekniska idé eller innovativa lösning. Philip von Heideken är den första vinnaren i tävlingen med sitt bidrag, det automatiska avlastarbordet.

Philip von Heideken från Enköping är utbildad civilingenjör i elektroteknik och arbetar till vardags med att utveckla styrutrustning för vattenkraftsgeneratorer. Nu har han utsetts till vinnare av Teknikutmaningen 2020 med sitt tävlingsbidrag, det automatiska avlastarbordet. En uppfinning som han utvecklade för vallskörden på familjens gård, Fräkentorps säteri, utanför Malmköping.

– Alla som har ett avlastarbord för vallskörden skulle absolut vilja få det automatiserat, säger Philip om sin innovation.

Det vinnande bidraget kombinerar gammal och ny teknik för att lösa ett välkänt problem. När vallskörden kan matas in i plansilon utan att behöva vaktas, frigörs tid och kraft till andra sysslor. Uppgraderingen av befintlig teknik gör innovationen både lönsam och hållbar.

Land Lantbruk tog initiativet till att starta tävlingen Teknikutmaningen för att lyfta intresset hos unga i det så viktiga teknikområdet. Behovet av tekniska lösningar inom lantbruket är stort och tillgodoses inte av utbildningar enbart, utan är beroende av enskilda individers uppfinningsrikedom.

– Utmaningen är inte över bara för att årets tävling är det! Vi ser fram emot att komma tillbaka i nästa år med en ny, vässad upplaga, säger Anna Nilsson, chefredaktör på Land Lantbruk.

Tävlingsjuryns motiveringar:

Förstapris: Philip von Heideken, Enköping.
Automatiskt avlastarbord  

Att uppgradera gammal befintlig teknik med enkla medel visar på hållbarhet, innovation och är ett elegant sätt för att effektivisera vallkedjan. Tävlingsbidraget löser ett känt problem på ett smart sätt för de som odlar landets största gröda – vallodlarna – och som ingen tidigare har lanserat. Det finns en stor förbättring att göra till en ringa ekonomisk investering. En idé att dela med bondekollegor där sensorer frigör tid, bränsle och arbetskraft till annat.   

Andrapris: Alexander Vidlund, Skurusund.
Lastplan till fyrhjulingar   

En enkel men smart lösning på ett problem som säkerligen delas med alla de som har en 4-hjuling. En snillrik, enkel och praktisk lösning som förbättrar både arbetsmiljö och arbetssäkerhet. 

Tredjepris: Ruttplaneringsprogrammet ”Fields GPS track manager”.
En lösning som får användaren att undvika att köra i samma gamla hjulspår. Med ny teknik lägger bidraget upp den mest effektiva körspåren, vilket sparar tid, resurser och bränsle samt förhoppningsvis även ökar skördepotentialen. Behovet ökar när gårdarna blir allt större och maskinförarna blir många (eller byts av), men kan även göra stor skillnad även om maskinföraren är densamma. Det finns potential att utveckla användningsområdet från sådd till skörd.  

Fakta om Teknikutmaningen
Tävlingen riktar sig till de som är under 35 år. Tävlingsbidragen har varit allt från visionära framtidslösningar till konkreta lösningar. Bidragen har presenterats i Land Lantbruk under året. Sponsorer till tävlingen är Väderstad, John Deere, Dataväxt och Kramp. Vinnaren i Teknikutmaningen belönas med 25 000 kronor, 10 000 kronor går till silvermedaljören och 5 000 kronor till bronsplatsen. Alla tävlingsbidrag finns samlade här.

Fakta om Land Lantbruk
Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och Sveriges största lantbrukstidning. Tidningen täcker det breda spektrum av verksamheter som Sveriges lantbrukare arbetar inom. Land Lantbruk har en räckvidd på 180 000 läsare i print.

För mer information:
Kontakta Anna Nilsson, chefredaktör Land Lantbruk, anna.nilsson@landlantbruk.se, 073-644 63 53