Nyheter

Sveriges största trädgårdsfest ställs in - Öppen trädgård hyllar trädgårdshjältarna

Sommarens stora trädgårdsfest måste tyvärr skjutas på framtiden, Öppen trädgård med Land och Weibulls måste, på grund av coronaviruset, ställa in. "Vi har funderat mycket fram och tillbaka men till slut så insåg vi att det blir svårt att skapa en trädgårdsfest med samma känsla som vanligt och då är det bättre att ställa in och komma tillbaka nästa år", säger Joel Linderoth som är chefredaktör på tidningen Land som arrangerar trädgårdsfesten.

Öppen trädgård med Land och Weibulls har hållits i 26 år och aldrig tidigare har det blivit tvunget att ställa in men i år blir det så. Förra året var det 142 trädgårdar över hela Sverige som öppnade för gäster och efter att anmälningstiden öppnade för några månader sedan så har anmälningarna rasat in. 

– Det är helt klart att vi skulle slagit ett nytt rekord i år men nu får vi göra det nästa år istället, säger Lands trädgårdsredaktör Kristina Bäckström, som är den som är i kontakt med alla utställande trädgårdsälskare.  

Varje trädgård besöks under evenemanget av flera hundra besökare och det är risken för spridning av corona som gör att tidningen Land väljer att ställa in trädgårdskalaset. Istället gör man en hyllning till alla trädgårdshjältar som varit med och visat upp sina trädgårdar genom åren. 

– Vi kommer att hylla flera av våra mest idoga trädgårdshjältar istället, säger Kristina Bäckström, och det gör vi i tidningen i sommar. Det blir en bra ersättning nu när vi inte kan träffas i trädgårdarna. 

Dessutom passar en hyllning till våra trädgårdshjältar bra eftersom Weibulls tillsammans med Land anordnar en stor tävling kallad Trädgårdshjältar, en tävling som löper över hela sommaren. 

– Proffsen har sitt. Nu vill vi hylla trädgårdshjältarna, säger Carina Lundqvist, marknadschef på Weibulls. Jag har insett hur stor nytta en kravlös odling gör och hur viktiga alla odlare är som inspirerar oss andra. För oss på Weibulls är det viktigt att lyfta alla dem, säger Carina.  

I tävlingen Trädgårdshjältar, som anordnas av Weibulls och som har Land som mediapartner, söker man efter Sveriges trädgårdshjältar i 6 olika kategorier. 

1. Årets Biroll ska under året ha utmärkt sig i att värna om bin och insekters miljö för planetens bästa.
2. Årets Matnyttige ska under året ha utmärkt sig i att ge kraft åt den närodlade trädgården för eget eller andras kök.
3. Årets Busfrö ska under året ha utmärkt sig i att, i samspel med vuxna, utveckla ett spirande intresse för allt som växer.
4. Årets Stadsodlare ska under året ha utmärkt sig genom nytänkande i storstadsmiljöns begränsade odlingsutrymme.
5. Årets Blomster ska under året ha utmärkt sig i att, med sina trädgårdskunskaper, skapa gröna rum som inspirerar och imponerar.
6. Årets gräsmatta är kanske fin som en golfgreen eller mer vildvuxen med härlig karaktär som lockar till sig pollinerare. 

Nomineringar till tävlingen görs på Land.se/tradgardshjaltar 

Joel Linderoth
Chefredaktör Land