Nyheter

Slut på jäst i affären? Land ger dig hemkunskapen du behöver!

En annan produkt förutom toalettpapper som försvunnit på många butikshyllor i coronaspåren är jäst. LRF Medias tidskrift Land ger dig lösningen på problemet genom att visa på hur du gör din egen jäst.

När det saknas jäst i affären dyker frågan upp ”hur gjorde folk förr?” Svaret är att de gjorde olika sorters surdeg och vildjäst att baka med.

Den klassiska surdegen görs av mjöl och vatten som jäser med hjälp av lactobaciller, samma som finns i bland annat yoghurt. Lactobacillerna gör mjölksyra som i sin tur ger en syrlig smak. Den passar utmärkt till matbröd men kanske inte lika bra till söta degar.

Den andra typen är vildjästkulturen. Den skapas genom att man låter frukt jäsa, till exempel aprikoser, russin eller rivet äpple. Vildjästen innehåller mest olika sorters jästbakterier och smakar alltså inte lika syrligt, perfekt till bröd men också till kanelbullarna.

Läs hela artikeln och se recept på surdeg och vildjäst här!