Nyheter

Matsvinn temat för höstens första AGFOtalk

Få lär ha missat att vi har stora problem med matsvinn. Men vad gör vi åt det dolda matsvinnet? Det är frågan som LRF Medias varumärke AGFO tar upp på höstens första AGFOtalk den 19 september. Boka din plats redan i dag!  

AGFO är Sveriges medieplattform med fokus på framtidens mat. De bjuder regelbundet in till AGFOtalk, ett frukostseminarium med trendspaning och panelsamtal med spännande gäster, och där etablerade aktörer, entreprenörer, investerare och beslutsfattare diskuterar framtidens utmaningar inom matsystemet. Den 19 september sparkar AGFOtalk igång och dyker rätt in i den brännheta frågan om matsvinnet.

Enligt siffror från Naturvårdsverket är hushållen det led i matkedjan som står för den största andelen svinn, nästan 75 procent. Det innebär att övriga led som jordbruk och fiske, restauranger och livsmedelsbutiker tillsammans utgör enbart 25 procent. Det är då inte konstigt att konsumenternas roll i att minska matsvinnet hittills uppmärksammats mest.

Men är det så enkelt att ansvaret ska ligga på konsumenterna? Det finns anledning att ifrågasätta att de andra leden i matkedjan står för en så liten del av svinnet.  Är det dolda matsvinnet verkligen så litet som det verkar? Vem ska egentligen ha ansvaret för att minska matsvinnet? Och vad finns det för lösningar?

AGFOtalk är gratis och öppet för alla. Anmäl dig här