Nyheter

Svenskars resor till Asien största källan till antibiotikaresistens

Medan svenska djurbönder kämpar med att ytterligare reducera användningen av antibiotika kommer varannan svensk resenär till Asien hem med resistenta bakterier, det skriver LRF Medias varumärke Land Lantbruk.

Det var en skrämmande bild av hur antibiotikaresistensen sprids i världen som tecknades när LRFs kommungrupp i Lidköping i måndags två gånger samma dag tillsammans med Vuxenskolan arrangerade ett ambitiöst seminarium med några av landets mest kunniga experter. Många gick säkert därifrån med en delvis annorlunda bild av det problem som enligt världshälsoorganisationen WHO snart kommer att skörda fler människoliv varje år än cancer.

Nästan fyra dödsfall i timman
Bara i Europa beräknas 33 000 människor 2015 ha avlidit till följd av antibiotikaresistenta bakterier, vilket motsvarar nästan fyra dödsfall i timman. De allra flesta som drabbas är spädbarn och åldringar.

– Vårt eget resande är den stora källan. Det är omvärlden som märks här i Sverige, huvuddelen av de resistenta bakterierna är importerade, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, ordförande i Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens).

Varannan svensk som reser till Asien tar med sig resistenta bakterier hem, samtidigt är svenska djurbönder bäst i EU på att hålla nere användningen av antibiotika. Läs hela artikeln här.