Nyheter

Eldosten är här – en svensk variant på halloumi

Halloumi är en ost som växt i popularitet de senaste åren i Sverige, inte minst så dyker den ofta upp i grillsammanhang under sommarmånaderna. Nu finns det en svensk variant av osten meddelar föreningen Svenska Gårdsmejerister.

Varumärkesskyddat svenskt namn

Halloumi är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. I dag tillverkas den även av get- och komjölk. Den populära cypriotiska osten har nu fått en officiell svensk variant. Svenska Gårdsmejerister har ansökt om – och fått – varumärkesskydd på en svensk motsvarighet till halloumi. Och osten har även fått ett eget svenskt namn: Eldost. Varumärkesskyddet betyder i praktiken att medlemmar i föreningen Svenska Gårds-mejerister får, om de vill, kalla sin svenska variant för Eldost.

Får inte heta halloumi

Bakgrunden till en egen svensk variant handlar också om varumärkesskydd. Halloumi har ett eget varumärkesskydd och vem som helst, som till exempel svenska ostproducenter, kan och får inte kalla sin ost så. Sommaren 2018 lämnade den cypriotiska varumärkesägaren in en stämningsansökan mot det svenska mejeri som tillverkade en ost under namnet Filloumi. Det menade man var för likt halloumi och den svenska producenten fick backa.

Namnfrågan diskuterades i facebookgrupp

Eldost är alltså det svenska namnet och märket får användas på ostar ystade enligt halloumiprincipen.

– I somras märkte vi en enorm efterfrågan på den här sortens ost. Under 2018 diskuterade vi olika namn i vår grupp på Facebook. Löts gårdsmejeri var först med att använda namnet Eldost, säger Linda Elvingson från Ängsholmens Gårdsmejeri utanför Uppsala till tidningen Land.

Eldost på valfri mjölk

Allt fler producenter hoppade på att använda namnet Eldost och nu är det alltså varumärkesskyddat. Men smaken kan variera beroende på varifrån Eldosten kommer.

– Eldost kan tillverkas på ko-, get-, får- och buffelmjölk samt en blandning av dem. Det finns ett generellt recept för produktion av grillost som kan användas men i övrigt finns inget detaljerat receptkrav, därför kan smaken variera mellan olika mejerier, säger Linda Elvingson.