Nyheter

Lisa från Fjugesta är viktigast i landet för svenskt lantbruk

Lisa Schneider, drivande i Facebookgruppen Foderhjälpen2018, är årets viktigaste person för svenskt lantbruk. Det menar LRF Medias varumärke Land Lantbruk, som rankat de 50 personer som gjort störst avtryck inom jord- och skogsbruket under året som gått.

Trots att det har varit valår, med många dramatiska händelser kring det, så är det sommarens värme och torka, och allt som följt i dess spår är utan konkurrens den händelse som haft absolut störst påverkan på svenskt lantbruk under året.

Effekterna och minnet av den varmaste och torraste sommaren sedan 1959 kommer att leva kvar länge. Inte bara hos dem som drabbades av foderbrist, skogsbränder och historiskt låga skördar. Många frivilliga engagerade sig för att lindra effekterna, och det är svårt att peka ut någon enskild person - men Lisa Schneider är en given representant.

Har förmedlat 500 000 ton grovfoder

Utan att vara personligt drabbad kände Lisa Schneider, som så många andra, att hon ville hjälpa till. Facebookgruppen Foderhjälpen2018, som startats bara några dagar tidigare, behövde styras upp och då kom Lisas kunskaper och organisationsförmåga väl till pass. I dag har gruppen över 26 000 följare och har förmedlat 500 000 ton grovfoder.

Hyllade gödseltunnorna på andra plats

En dramatisk följd av torkan var de stora skogsbränderna. Även här var många frivilliga inblandade, både från Sverige och från andra länder. Listans nummer två är därför Peråke Nilsson, en av dem som körde ut i skogen med fylld gödseltunna för att hjälpa till att släcka bränderna. Gödseltunnorna gjorde en enorm nytta i släckningsarbetet och hyllades av både svenska och franska brandmän och landshövdingen i Gävleborgs län.

Modig VD visade vägen

För övrigt präglas listan bland annat av de stormar som revs upp efter att både Göteborgsvarvet och Vasaloppet, i sin strävan att vara klimatsmarta och politiskt korrekta, stoppat köttätare. Men också av Vätternrundans VD som vågade vara hållbar i ett bredare perspektiv och bjuda på både kött och grönsaker.

De som har högt uppsatta positioner inom jord- och skogsbruket har ingen självklar plats på Land Lantbruks 50-lista. Tvärtom måste de göra något extra för att hamna högt på den. Inte ens Palle Borgström var inte självskriven, men alla hans framträdanden under sommartorkan gav honom en topplacering.

Här är är listan över samtliga nominerade.

För mer information, kontakta Anna Bratt, chefredaktör Land Lantbruk, telefon: 072 531 39 27, eller Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, telefon: 070-553 99 31.