Nyheter

Premiär för Mungabonden – ett unikt tidsdokument över en lantbrukares vardag   

Nu ger LRF Media och Land Lantbruk ut boken "Mungabonden – ett lantbrukarliv under 25 år". Boken följer mjölkbonden Krister Larsson i Munga utanför Tierp, från 1994 till i dag, dokumenterade av fotografen Björn Ullhagen. Resultatet är ett fotografiskt tidsdokument och en viktig bild av en yrkeskår i förändring. 

Bokens upphovsman Björn Ullhagen är frilansfotograf i Uppland. Mungabonden – ett lantbrukarliv under 25 år är hans sjunde bok.  

– Jag fick idén att följa en mjölkbonde eftersom jag tycker att det är viktig att dokumentera vår samtid och det som händer och sker idag, säger Björn Ullhagen.  

Från början var tanken att göra ett tidsdokument om bonden Krister Larssons arbete med djur och gården.  

– Men ju längre tiden gick, desto viktigare blev det att presentera den livsstil det är att vara mjölkbonde. Under den här tiden har jag insett att det nog inte är vem som helst som klarar av att jobba på detta vis, dag efter dag, år efter år – ett helt liv.  

Den första bilden till boken togs i januari 1994, och den handlar uteslutande om Mungabondens arbetsliv.  

– Men å andra sidan är det inte så mycket till privatliv, eftersom han som bonde ofta jobbar 12-14 timmar per dag, säger Björn Ullhagen.  

Mungabonden – ett lantbrukarliv under 25 år ges ut av LRF Medias varumärke Land Lantbruk och finns att köpa i Land Shopping. Priset för Lands läsare är 299 kronor, jämfört med rekommenderade utpriset 395 kronor.  

– Boken ger en unik inblick i det svenska jordbruket och det gröna näringslivet. Vi dokumenterar det svenska lantbruket varje dag och varje vecka i Land Lantbruk – i den här boken får vi i stället vara med om en fascinerande tidsresa med vackra bilder, säger Anna Bratt, chefredaktör Land Lantbruk & Skogsbruk.  

Anna Bratt
Chefredaktör Land Lantbruk och Land Skogsbruk