Nyheter

Grönt Väder samlar Sveriges första klimatpanel

LRF Medias vädertjänst ​​Grönt Väder​​ tar på sig ledartröjan och uppmanar sina över 60 000 användare att gå med i det som man hoppas ska bli landets största klimatpanel och sedan sprida deltagandet vidare.

Grönt Väders klimatpanel ska ge svar på svenskarnas uppfattning om klimathotet.

 – Vi har precis lagt ut anmälan på nätet och ser hur panelen fylls på för varje timme, säger Katja Samoilina, projektledare för Grönt Väder. Intresset är verkligen stort och det är tydligt att folk vill dela med sig av sina tankar kring klimatet. Vi stoppar inte vid våra egna användare utan uppmanar alla som vill att anmäla sig till panelen.

Väder- och klimatintresset bland Grönt Väder-användarna är påtagligt. I redaktionellt innehåll och samarbeten tar därför Grönt Väder på allvar upp de tunga frågorna kring väder- och klimatförändringar.

Grönt Väders egenklimatpanel​ kommer att ge svar på frågor om svenskarnas uppfattning om klimathotet. De kommer bland annat att besvara frågor om konsumtionsvanor kopplade till klimat och miljö samt visa hur stort deras engagemang är för att skifta till en mer hållbar livsstil.

– Vi hoppas att så många som möjligt av våra användare och deras vänner och bekanta kommer att gå med i klimatpanelen. Resultaten av de enkäter vi skickar ut kommer att ge en representativ bild av vad svenska folket tycker, eftersom våra användare är i åldern 20 och uppåt, finns i hela landet och är jämt fördelade på kvinnor och män, säger Katja Samoilina.

Grönt Väder, som i grunden är en vädertjänst, är ett samarbete mellan SMHI och LRF Media. Här arbetar landets främsta experter inom meteorologi och de gröna näringarna. Sajten grontvader.se har varit funnits sedan november 2017 och appen lanserades i slutet av februari 2018.

Appen, som är tillgänglig för Iphone och Android, visar väderkällorna SMHI, YR och amerikanska GFS på ett och samma ställe. Dessutom viktas ett medelvärde av prognoserna ihop till ett tillförlitligt Komboväder.

Här laddar du ned appen Grönt Väder för Iphone. 

Här laddar du ned appen Grönt Väder för Android.

För mer information, kontakta:

Katja Samoilina, projektledare Grönt Väder och affärsutvecklare LRF Media, telefon: 073-390 22 29, mejl: katja.samoilina@lrfmedia.se