Nyheter

Lantmannen skänker 50.000 kronor till forskning 

33 lag har kämpat för att få fram det bästa maltkornet i tävlingen Maltkornsmästaren, men sommarens extremväder gjorde att ingen vinnare kunde utses. Nu skänker LRF Medias varumärke Lantmannen hela prissumman, 50 000 kronor, till ett svenskt projekt om maltkornsforskning.

Under odlingssäsongen 2018 har tidningen Lantmannen arrangerat odlingstävlingen Maltkornsmästaren där 33 lag har tävlat på ett fält i Östergötland.

Men extremhettan under odlingssäsongen visade sig vara en svår utmanare, och inget av lagen nådde upp till tävlingskriterierna avseende proteinhalt.

Nu skänker Lantmannen de 50 000 kronor som skulle ha delats ut till vinnarlaget till Stiftelsen Lantbruksforskning. Summan går oavkortat till ett svenskt projekt inom maltkornsforskning, där man går vidare med de utmaningar som tävlingslagen har tampats med - bland annat hur värmestress påverkar maltkorn och kan leda till förhöjda proteinhalter. Syftet är att ge ny kunskap till odlarkåren, vilket också har varit bakgrunden till odlingstävlingen Maltkornsmästaren.

- På så vis investerar vi i ny kunskap på ett ännu outforskat område inom svensk växtodling, säger Anna Nilsson, chefredaktör på Lantmannen.

Stiftelsen Lantbruksforskning kommer att förmedla pengarna och ordförande Lena Åsheim tog emot en symbolisk check på Elmia Lantbruks stora scen i dag, den 24 oktober.

- Det här ger oss en kick och vi ska se till att få fram nytt underlag för vidare rådgivning till lantbrukarna. Det här visar hur viktigt det är med forskning under svenska förhållanden, inte minst när det kommer till påverkan av ett förändrat väder och klimat, säger Lena Åsheim.

Lantmannen kommer att rapportera löpande om forskningsprojektets gång.

Den 20 november arrangerar Lantmannen Maltkornsmästardagen på Vreta kluster med ytterligare analyser och fördjupning av resultatet.

Vill du veta mer?
Mejla Anna Nilsson, chefredaktör tidningen Lantmannen, eller ring 073-644 63 53.

Fakta om Maltkornsmästaren

Utförande: 33 lag har tävlat på ett fält på Tolefors Gård hos lantbrukaren Axel Lagerfelt väster om Linköping i Östergötland. Lagen kommer från hela Sverige samt internationella lag från Danmark, Finland, Storbritannien och Ukraina.

Regler: Högst bruttointäkt av godkänt maltkorn med en proteinhalt på 9 till 12 procent, utan hänsyn till kostnader. Fritt val av insatsmedel godkända i Sverige och av utsädesmängd och någon av maltkornssorterna Planet, Irina och Laureate. Max 6 åtgärder får göras, exklusive sådd och skörd. Hushållningssällskapet i Östergötland har utfört alla åtgärder åt tävlingslagen i fält.

Maltkornsmästarens huvudsponsorer är: Agria, John Deere, Elmia Lantbruk, Lantmännen Lantbruk, Soyl, Syngenta, Föreningen Sveriges Spannmålsodlare SPMO, Yara, Vikingmalt och Väderstad.

Om Lantmannen: Lantmannen är ett månadsmagasin för professionella lantbrukare och ges ut av mediehuset LRF Media.