Nyheter

Tävlingen Maltkornsmästaren är avgjord!

33 svenska och internationella lag har tävlat om vem som är bäst i Sverige på att odla maltkorn. Den extrema väderleken visade sig vara en svårslagen motståndare i odlingstävlingen Maltkornsmästaren. Nu presenterar tidningen Lantmannen ett överraskande tävlingsresultat – ingen vann!

Anna NilssonChefredaktör Land Lantbruk

Tröskningen av Maltkornsmästaren på Tolefors gård, Linköping. fotograf Peter Jigerström/ Lantmannen.

Hettan och torkan har hållit hela landet i ett stenhårt grepp och präglat odlingssäsongen 2018 från norr till söder. Ovanligt höga temperaturer under perioden maj till augusti har även pressat grödan i tidningen Lantmannens odlingstävling Maltkornsmästaren.

– Resultatet är extremt. Faktum är att inget lag har levererat ett godkänt maltkorn, säger Johan Karlzén, domare för Maltkornsmästaren och ordförande för Föreningen Sverige Spannmålsodlare.

– Genom Maltkornsmästaren drabbades vi lika hårt som resten av Växtodlingssverige, säger Anna Nilsson chefredaktör för tidningen Lantmannen.

Resultatet överraskade tävlingsledningen, som nu hoppas på att ny kunskap kan komma fram ur resultatets analyser.

– Vädret är en viktig faktor att hantera i odling av maltkorn, som är en snabb och utmanande gröda att odla, och i år blev det extremt. När vi borrar djupare i vad årets värme har betytt tror jag vi kan hitta viktiga förklaringar till resultatet i tävlingen, säger Anders Fällman, tävlingsledare för Maltkornsmästaren och reporter på tidningen Lantmannen.

Tidningen Lantmannen vill med både Maltkornsmästaren och tidigare odlingstävlingar skapa ett intresse som kan leda till ny kunskap för svensk växtodling.

Det oväntade tävlingsresultatet presenteras i tidningen Lantmannen nummer 10. Fortsatta analyser och slutsatser om tävlingens och årets ovanliga odlingssäsong kommer i Lantmannen under hösten.

Vill du veta mer? Kontakta:  

Anders Fällman, tävlingsledare för Maltkornsmästaren och reporter på tidningen Lantmannenanders.fallman@lrfmedia.se, 070-5862880

Anna Nilsson, chefredaktör tidningen Lantmannen: anna.nilsson@lantmannen.nu, 073-6446353

Johan Karlzén, domare för Maltkornsmästaren och ordförande för Föreningen Sverige Spannmålsodlare: ordf@spmo.se 070-5611212

Bild- och filmmaterial: Är fria att använda i samband med publicering om Maltkorsmästaren. Ange fotograf Peter Jigerström och tidningen Lantmannen.

Panelsamtal om Maltkornsmästaren: Sker på lantbruksmässan Elmia Lantbruk i Jönköping den 24 oktober 2018, klockan 11 på stora scenen.

Maltkornsmästarens huvudsponsorer är: Agria, John Deere, Elmia Lantbruk, Lantmännen Lantbruk, Soyl, Syngenta, Föreningen Sveriges Spannmålsodlare SPMO, Yara, Vikingmalt och Väderstad.

Tidningen Lantmannen är ett månadsmagasin för professionella lantbrukare och ges ut av mediehuset LRF Media. Tidningen har arrangerat flera odlingstävlingar, varav de två senaste var Vetemästaren och Rapsmästaren.

Fakta om odlings-tävlingen

Utförande: 33 lag har tävlat på ett fält på Tolefors Gård hos lantbrukaren Axel Lagerfelt väster om Linköping i Östergötland. Lagen kommer från hela Sverige samt internationella lag från Danmark, Finland, Storbritannien och Ukraina. Deltagarna består av lantbrukare, rådgivare och andra aktörer inom lantbruksbranschen från hela Sverige och utomlands.

Regler: Högst bruttointäkt av godkänt maltkorn med en proteinhalt på 9 till 12 procent, utan hänsyn till kostnader. Fritt val av insatsmedel godkända i Sverige och av utsädesmängd och någon av maltkornssorterna Planet, Irina och Laureate. Max 6 åtgärder får göras, exklusive sådd och skörd. Hushållningssällskapet i Östergötland har utfört alla åtgärder åt tävlingslagen i fält.