Nyheter

Grönt Väder avslöjar våra vanligaste myter om vädret

Nej, du blir inte brunare av att sola nära vatten, däremot är det lätt att du bränner dig när du badar. Låter det motsägelsefullt? Grönt Väder reder ut hur det fungerar!

Vädertjänsten Grönt Väder levererar inte bara ett träffsäkert komboväder för hela landet, utan har också koll på sant och falskt om våra vanligaste myter kring vädret.

Till exempel är det en vanlig missuppfattning att du blir brunare av att sola nära vatten – men det är långt ifrån sanningen. Vatten är tvärtom en dålig reflektor och bara 10 procent av UV-strålningen studsar upp igen. Däremot tränger strålningen ner UV-strålningen ned i vattnet och hela 50 procent finns kvar en halvmeter under ytan.

Så visst svalkar badet, men du är dåligt skyddad för solens strålar under vattenytan, vilket gör att det är lätt gjort att man bränner sig under badet snarare än under den tid man solar med försiktighet.

Här reder Grönt Väder ut fler  vanliga vädermyter: