Nyheter

Land Lantbruks blogg ger perspektiv och fördjupande analyser

Det är lätt att tycka, men vet du vad du tycker – egentligen? Land Lantbruks politiska redaktör Lena Johansson breddar perspektivet med sin blogg ” En fot i myllan”.

Vill du ha järnkoll på frågorna som berör både stad och land – spana in Lena Johanssons blogg "En fot i myllan".

Lena Johansson är politisk chefredaktör för LRF Medias varumärke Land Lantbruk och har över 30 års erfarenhet av journalistik och kommunikation kring lantbruket. På bloggen "En fot i myllan" bjuder hon på sin djupa kunskap kring mat, klimat och miljö – ämnen som berör både stad och land.

– Jag har märkt att det finns så många vedertagna ”sanningar” om de gröna näringarna. Jag vill vända på och syna dem, säger Lena Johansson, som bottnar i frågor om svenska tomaters klassresa lika lätt som i EUs jordbruksstöd.

Lena Johansson har förmågan att förklara på både ett tydligt och engagerat sätt, och lantbrukets frågor står i centrum. Som till exempel när det handlar om jordbruksstödet:

Jag är så innerligt trött på snacket om att stöden går till prins Charles och ett fåtal rika adelsfamiljer. Historiskt har systemet varit utformat så, men är det ett skäl att strypa stöden till dem som håller landskapet öppet i delar av landet som helt saknar adel? Prins Charles går inte i konkurs utan direktstöd. Det är helt andra bönder som tvingas till det.

Och påstå inte att svenskt jordbruk är omodernt. Tvärtom understryker auktoritet efter auktoritet att det är ett av världens mest framstående jordbruk. För några veckor sedan var det klimatexperten Johan Rockström, nu senast den europeiska bondeorganisationen Copas-Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen som vädjade till den svenska regeringen: De svenska bönderna ligger i framkant när det gäller miljö och hållbarhet. De behöver sina direktstöd.

Läs hela inlägget och följ bloggen ”En fot i myllan” här: