Nyheter

Nu ska Sveriges Maltkornsmästare koras!

33 svenska och internationella lag tävlar under våren och sommaren om vem som är bäst i Sverige på att odla maltkorn. I helgen såddes tävlingsfältet på Tolefors Gård i Östergötland.   

Den nya odlingstävlingen Maltkornsmästaren utlystes i januari och blev snabbt fulltecknad. 33 lag kommer under säsongen att göra upp om mästartiteln i tävlingen som arrangeras av tidningen Lantmannen. Lagen består av lantbrukare, rådgivare och andra intresserade inom lantbruksbranschen från hela Sverige och utomlands.

– Vi ser mycket fram emot vad tävlingen kommer att ge. Alla lag har olika strategier och genom att testa gränserna i tävlingen hoppas vi kunna hitta nya vägar för framgångsrik växtodling, säger Anna Nilsson, chefredaktör på tidningen Lantmannen, ett månadsmagasin för professionella lantbrukare.

Startskottet gick söndagen den 22 april då tävlingen såddes i strålande solsken hos lantbrukaren Axel Lagerfelt på Tolefors gård väster om Linköping i Östergötland.

– Det ska bli spännande att se potentialen av de tävlandes ansträngningar. Jättekul att se vad det kan bli av det hela i maxskörd, säger Axel Lagerfelt, som förutom växtodling även bedriver ekologisk äggproduktion på gården.

För att få fram en hög skörd med rätt kvalitet av grödan maltkorn krävs precision och tajming. Det handlar bland annat om att gödsla optimalt för att grödan ska få korrekt proteinhalt och kunna användas till bryggning av öl.

– Vårbruket är senare än normalt i år och det ökar svårighetsgraden i tävlingen. Jag är helt övertygad att lagen kommer att göra spännande åtgärder som kommer att göra tävlingen intressant. Sedan hoppas jag att vi kommer att ha vädret på vår sida, säger Anders Fällman, reporter på tidningen Lantmannen och även tävlingsledare för Maltkornsmästaren.

Tävlingen sträcker sig från sådd till skörd, som normalt sker i augusti månad. Varje lag odlar på 4 rutor, där två är kända och två är anonyma för alla deltagare. Avgörande är hur och när lagen kväljer att göra sina sex åtgärder under odlingssäsongen.

För mer information, vänligen kontakta:

Anders Fällman, tävlingsledare för Maltkornsmästaren: anders.fallman@lrfmedia.se, 070-5862880

Anna Nilsson, chefredaktör tidningen Lantmannen: anna.nilsson@lantmannen.nu, 073-6446353

Axel Lagerfelt, lantbrukare och tävlingsvärd: axel@tolefors.se, 070-8299398

Mer information på www.lantmannen.nu

Om tävlingen Maltkornsmästaren

33 lag tävlar på ett fält på Tolefors Gård i Östegötland. Lagen kommer från Sverige, Danmark, Finland, Storbritannien och Ukraina. Det lag som får den största bruttointäkten vinner tävlingen, utan hänsyn till kostnader. Intäkten baseras på vattenhaltreglerad skörd, avräknad med ett pris för maltkorn och ett pris för foderkorn. Prisregleringen kommer att baseras på den maltkornkvalitet som kan påverkas med odlingen. Förstapriset är en utlandsresa med maltkornsfokus till ett värde av 50000 kronor. Prisutdelningen sker på lantbruksmässan Elmia Lantbruk i Jönköping den 24-26 oktober 2018.

Regler: Fritt val av insatsmedel godkända i Sverige och av utsädesmängd och någon av maltkornssorterna Planet, Irina och Laureate. Max 6 åtgärder får göras, exklusive sådd och skörd. Hushållningssällskapet kommer att utföra alla åtgärder i fält, och tar emot beställningar från lagen innan klockan 9 varje måndag morgon.

Tidningen Lantmannen är ett månadsmagasin för professionella lantbrukare och ges ut av LRF Media. Lantmannen har arrangerat flera odlingstävlingar, de två senaste (Vetemästaren och Rapsmästaren) avgjordes i Skåne.

Tävlingens huvudsponsorer är: Agria, John Deere, Elmia Lantbruk, Lantmännen Lantbruk, Soyl, Syngenta, Föreningen Sveriges Spannmålsodlare SPMO, Yara, Vikingmalt och Väderstad.