Nyheter

36 företag kämpar om att bli Årets Spjutspets

36 företag har nominerats till att bli Året Spjutspetsföretag, tävlingen som i år arrangeras för fjortonde året i rad av Land Lantbruk, LRF Konsult samt Swedbank och sparbankerna.

2017 utsågs Slätte gård och Therese och Emil Olsson till spjutspetsföretgare.

Hela 36 företag är med i kampen om att utses till Årets Spjutspets 2018. Sex finalister utses och presenteras i Land Lantbruk under våren, och i juli får en vinnare ta emot priset på Brunnby lantbrukardagar.

– För oss är det roligt att lyfta fram positiva exempel på framgångsrika företagare inom det gröna näringslivet, säger Kerstin Davidson, reporter på Land Lantbruk och medlem i juryn för Årets Spjutspets. Vi tror att andra företagare kan inspireras och lära sig mycket av spjutspetsarnas exempel.

För att kvalificera sig till tävlingen Årets Spjutspets krävs att företaget har sin bas i jord eller skog, är lönsamt och har haft en tillväxt de senaste fyra åren. Dessutom ska företaget ha en hållbar affärsplan, det vill säga vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Företagens bokslut och ekonomiska nyckeltal ligger till grund när juryn tar sitt beslut.

Årets spjutspets arrangeras i år för fjortonde året av Land Lantbruk, Swedbank och sparbankerna samt LRF Konsult.

Spjutspetsföretaget ska…

… ha sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö.

… vara i teknologisk framkant, ha goda framtidsutsikter samt en hållbar affärsplan, det vill säga vara ekonomiskt, miljömässigt och socialt uthålligt.

… vara lönsamt. Företaget ska ha gett vinst de senaste fyra åren.

… ha en omsättning på minst 2 miljoner kronor per verksamhetsår, vilken ska ha ökat under den senaste fyraårsperioden.

I juryn återfinns Jimmy Larsson, Segmentschef Skog och Lantbruk, LRF Konsult,  Ulf Möller, Segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank och sparbankerna, Kerstin Davidson, Politisk redaktör, Land Lantbruk. Analytiker: Ida Bååth, Kontorschef, LRF Konsult