Det här tog vi med oss från Agritechnica!

Agritechnica i Hannover, Tyskland  är världens största mässa inom lantbruksteknik. LRF Medias varumärken ATL och och Land Lantbruk skickade förstås sina egna reportrar dit när det begav sig i början av november – här är deras intryck!


David Larsson, teknikreporter på ATL

Varför är det så viktigt att vara med på Agritechnica?
– Mässan är unik med sin storlek och bredd – 23 utställningshallar och drygt 2800 utställare. Mycket är relevant för det svenska lantbruket och vi både direktrapporterade och sände ett nyhetsprogram därifrån.   

Vad tar du med dig från mässan?
– Dels att tekniken för smart farming utvecklas på många teknikområden och dels att utbudet av redskap till synes kan se rätt likartat ut oavsett fabrikat men skiljer sig åt i detaljerna.


Fredrik Stork, teknikreporter på ATL

Varför är det så viktigt att bevaka Agritechnica?
– Agritechnica är världens största mässa för lantbruksteknik, där många tillverkare presenterar sina nyheter, vilket ger chans till intervjuer som är svåra att göra på hemmaplan. Som Nexat, som jag har försökt bearbeta under ett års tid – nu när de (äntligen) ställde ut kunde vi få svar på frågor som hade varit svåra att ställa annars, allt för att läsarna ska få med sig något nytt när de läser ATL.

 Vad tar du med dig från mässan?
– Som reporter har man kanske ett lite annat fokus, än en animalieproducent eller växtodlare som kanske framför allt letar efter produkter som kan komplettera deras verksamhet. Som reporter lever jag i ett ständigt teknikbrus, och det är intressant att man kan springa på maskiner på Agritechnica som man över huvud taget inte hade en aning om att de fanns. Som robotbiogastraktorn från Innomade. Det är också skrämmande att utvecklingen av ny miljöteknik går så sakta. På grund av inställda mässor under pandemin är det nu fyra år sedan mässan arrangerades senast, och inom miljöområdet borde det definitivt ha kommit fler nyheter. Det är ett problem för lantbruket, tillverkarna och ytterst för hela samhället.
Redaktionen ATL 091201 Foto: Klas Andersson

Hans Dahlgren, teknikreporter för ATL

Varför är det så viktigt att vara med på Agritechnica?
– De flesta stora tillverkarna lanserar sina senaste nyheter där, det gör det viktigt för en tidning som ATL att vara på plats, och dessutom knyter man kontakter för framtida reportage.

Vad tar du med dig från mässan?
– Att det är ett bra ställe för att se vartåt teknikvindarna blåser och vad man ska hålla ögonen öppna efter den närmaste tiden.


Rebecca Johansson, teknikreporter på Land Lantbruk:

Varför är det så viktigt att bevaka Agritechnica?
– Vill man som teknikreporter ha koll på läget är det Agritechnica som gäller, det ger koll på nyheter och trender inom lantbrukstekniken. En spaning jag gjorde var allt som hänt inom alternativa drivmedel, med traktorer som drivs på el och biogas, och att nya alternativ till dieseln är på väg. 

Vad tar du med dig från mässan?
– Att det här är en bransch som det händer väldigt mycket i just nu och att det är väldigt roligt att få bevaka den! Det händer som sagt väldigt mycket inom alternativa drivmedel, men också inom till exempel växtskydd där teknikutvecklingen går väldigt snabbt.