Nyheter

Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen skapar framtidens lösningar

Nu öppnar Land Lantbruk upp Teknikutmaningen, tävlingen som hyllar innovationer inom de gröna näringarna. Tävlingen arrangeras för femte gången i rad, och nytt för i år är att man också välkomnar uppfinningar som gynnar skogsbruket.

Med Teknikutmaningen vill Land Lantbruk lyfta innovationskraften inom de gröna näringarna, och tävlingen vänder sig till alla som tagit fram en teknisk lösning som gynnar branschen. En belöning på 25 000 kronor väntar den bästa uppfinnaren.  

Teknik som effektiviserar och utvecklar

Genom åren har det varit stor variation på tävlingsbidragen – från små tekniska lösningar som kan betyda mycket för lantbrukarens dagliga arbete, till mer spektakulära uppfinningar som solcellstraktorn, som tog hem vinsten 2022.

 – Vi hoppas att tävlingen inspirerar fler att visa sina idéer om smart teknik som förbättrar, effektiviserar och utvecklar lantbruket som näring, säger Annika Lindecrantz, chefredaktör för Land Lantbruk.

Stort intresse 

2023 skickades 14 bidrag in till tävlingen, och vann gjorde Anders Brus från Enviken i Dalarna med sin uppfinning AntiGrassStop.

– Det är jätteroligt att det har blivit ett så stort intresse för tävlingen och att vi nu startar en ny omgång. Vi ser fram emot alla spännande bidrag, säger Annika Lindecrantz.

Att delta i Teknikutmaningen är enkelt. Idéerna skickas in direkt till Land Lantbruk och tävlingsupplägget består sedan av två heat. Ansökan i heat 1 är öppen mellan 5 april och 31 maj, heat 2 pågår från den 6 augusti till den 30 september 2024. Bidragen anmäles här: Landlantbruk - Anmälan till Teknikutmaningen 2024

Vinnaren får 25 000 kronor

Tävlingsbidragen publiceras löpande i Land Lantbruk och bedöms av en branschkunnig jury. Tidigare publicerade artiklar om Teknikutmaningen finns att läsa på www.landlantbruk.se under vinjetten Teknikutmaningen.

Vinnaren i Teknikutmaningen belönas med 25 000 kronor, medan silver- och bronsplaceringar ger 10 000 respektive 5 000 kronor. Teknikutmaningen sponsras av fyra branschaktörer: Farma Bigab, Interagro Skog AB, Handelsbanken samt OKQ8.  

För mer information, kontakta:
Annika Lindecrantz, chefredaktör Land Lantbruk, 010-184 25 71
Rebecca Johansson, teknikreporter Land Lantbruk, 010-184 25 47