Nyheter

Tystnad är ett hot mot demokratin: Öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). 

Det är ett demokratiskt problem att klimat- och miljöminister Romina Poumokhtari inte tar sig tid att svara på frågor från journalister inom fackpress och med djup kunskap inom våra områden. I ett öppet brev uppmanar LRF Medias publisher Annika R Hermanrud och chefredaktörerna för ATL och Land Lantbruk ministern att svara.

Öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). 

Sedan den liberala klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillträdde sin post efter riksdagsvalet 2022 så har journalister för Land Lantbruk och ATL försökt att få till intervjuer med statsrådet.

Romina Pourmokhtari har varit oanträffbar och undvikit att svara på frågor från våra reportrar och redaktörer. Ministern har i något större utsträckning uttalat sig i riksmedier, men även där i korta uttalanden.

Det är ett demokratiskt problem att klimat- och miljöminister Romina Poumokhtari inte tar sig tid att svara på frågor från journalister inom fackpress och med djup kunskap inom våra områden.

Att Sveriges klimat- och miljöminister gör sig oanträffbar försvårar inte enbart det journalistiska arbetet på våra respektive tidningar. Det utgör i förlängningen ett hot mot vår demokrati när våra folkvalda konsekvent vägrar att låta sig intervjuas av journalister och undviker att svara på sakfrågor.

Därför vill vi göra en gemensam sak i detta upprop.

Vi kräver att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari gör sig tillgänglig för journalisters frågor och ställer upp på intervjuförfrågningar från våra redaktioner. Det är det minsta som vi kan begära av en folkvald politiker och statsråd.

Annika R Hermanrud, publisher och ansvarig utgivare, LRF Media

Lilian Almroth, chefredaktör ATL

Annika Lindecrantz, chefredaktör Land Lantbruk

Annika R Hermanrud
Förlagschef