Nyheter

Anders Gustafsson ska bilda opinion om skog och äganderätt

Anders Gustafsson är ny ledarskribent på ATL, lantbrukarnas egen affärstidning. Han kommer närmast från en roll som politisk chefredaktör på Blekinge Läns Tidning.

Skogen och äganderätten är två av de frågor som Anders Gustafsson, ny ledarskribent på ATL, vill skapa rubriker om.

– Jag ser fram emot att få skriva för ATLs kunniga läsekrets och bilda opinion för jord- och skogsbruket. Det kommer att bli en del ledare om skogen, men jag har också en del tankar kring äganderätten, säger Anders Gustafsson.

Anders Gustafsson har själv en skogsfastighet i Småland och han lovar att ATLs läsare kommer att märka av både hans erfarenheter och engagemang för de gröna näringarnas villkor. Äganderätten är bara en av frågorna som berör.

– Ja, jag tycker att det är den enskilda bondens tankar och idéer som ska få avgöra, inte byråkrater. Jag tror att många känner igen sig i känslan av att man har sitt namn på lagfarten, men i verkligheten måste ta hänsyn till så mycket lagar, regler och byråkrater att man till slut blir alldeles snurrig. Och så aktivister av allehanda slag ovanpå det.

I sin första text i ATL tar Anders Gustafsson upp frågan om att det helt vanliga brukandet av jorden är ett allmänintresse, och han skriver bland annat:

"Mellan undergångsprofetior och fria fantasier glöms det ofta bort att det helt vardagliga brukandet av jorden i allra högsta grad är ett allmänintresse. Att det till en överkomlig kostnad finns virke för en vanlig familj att bygga ett hus av är ett allmänintresse. Att det finns näringsrik och god mat för mammor och pappor att ställa på bordet till sina barn är ett allmänintresse. Att hundratusentals människor får sin försörjning från brukandet av jorden är ett allmänintresse. För att inte tala om statens skatteintäkter. Ja, till och med att det finns dasspapper för aktivister, Aftonbladetmedarbetare och alla andra att torka sig där bak med för att upprätta en grundläggande god hygien, är ett allmänintresse som börjar med brukandet av jorden."

– Anders är en stark röst inom opinonsbildning och har en stor förmåga att skriva förklarande om företagares utmaningar, det känns oerhört värdefullt att ha honom ombord på ATL, säger Annika R Hermanrud, publisher på LRF Media.

Hela Anders Gustafssons ledare går att läsa redan nu i ATLs e-tidning och bifogas också i detta pressutskick. Pressbilder fria för användning i redaktionellt sammanhang.