Nyheter

Sveriges första podd om lantbruk fyller 10 år!

För tio år sedan hördes Lantbrukspodden för allra första gången. 138 avsnitt senare släpper Land Lantbruks redaktion nu sitt stora jubileumsavsnitt av Lantbrukspodden – Sveriges första podd om lantbruk, och en av de allra första ämnespoddarna.

– Det första avsnittet publicerades den 16 april 2013. En av utmaningarna då var att det var nytt med smarta telefoner och appar överhuvudtaget. Vi delade ut flyers på lantbruksmässan Elmia i Jönköping om hur lyssnarna skulle göra för att ladda ner appar för att kunna lyssna på podden, säger Anna Nilsson, i dag ledarskribent på Land Lantbruk.

Det var Anna Nilsson som tillsammans med Camilla Olsson, i dag reporter på Växas tidning Husdjur, som startade och drev podden. Numera är hela redaktionen med i produktionen.

Inspiration från mellanvästern

– En riktigt höjdpunkt var när jag och Camilla fick ett journaliststipendium för att lära oss mer om poddande och lantbruksradio. Vi åkte på studieresa till amerikanska mellanvästern och gjorde också poddavsnitt därifrån, minns Anna Nilsson.

Före detta statsministern ville tala ut 

– En annan höjdpunkt var när vi fick en exklusiv intervju med den före detta statsministern Göran Persson, han var då ordförande för Sveaskog. Han reagerade på ett uttalande som Anders Borg, den dåvarande finansministern hade gjort i Land, där han dömde ut svenskt lantbruk som industri. Avsnittet fick stor spridning och Borgs uttalande blev även till en öl bryggt av ett hantverksbyggeri, med namnet ”Anders, en bitter svensk”.

Podden kom ut med ett avsnitt varannan vecka mellan 2013-2015, sedan blev den vilande tills 2019 då den återupptogs med ett avsnitt varannan vecka.

Här kan du lyssna på Lantbrukspodden

https://www.landlantbruk.se/kategori/lantbrukspodden

​​​​​​Här finns ”gamla” podden: Land Lantbruks podcast (podomatic.com)

Länk till premiäravsnittet: Land Lantbruks premiärpodcast (podomatic.com)

Länk till ett av USA-avsnitten: Avsnitt 20: USA-special (podomatic.com)

Camilla och Anna när Lantbrukspodden startades.