Nyheter

Axel Lagerfelt från Tolefors gård utanför Linköping är vinnare i Teknikutmaningen 2021

Axel Lagerfelt från Tolefors gård utanför Linköping vinner 25 000 kronor för sin innovativa idé sprutsensorn i Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen.

Innovationen sprutsensorn säkerställer att växtskyddsmedlet hamnar på rätt plats, vilket är resurssparande för klimatet och bra för gårdsekonomin, samtidigt som det också gör jobbet effektivare. Idén dök upp när Axel Lagerfelt sprutade sina fält och såg hur sprutmolnet påverkades av vind- och andra väderförhållanden. En sensor på sprutan kan känna av om vinden och temperaturen ändrar sig under sprutningen.  

– Det är ju ganska stor skillnad om det blåser 2,0 m/s och du kör mot eller med vinden, säger Axel Lagerfelt.

Under 2021 sprutades totalt 1187 hektar mark på Tolefors gård, som totalt brukar 690 hektar mark varav 200 ekologiskt, så en sprutsensor skulle verkligen underlätta enligt Axel Lagerfelt, som skickade in sin idé till Teknikutmaningen. I dagsläget är sprutsensorn just en idé och någon prototyp finns inte.  

– Det var roligt att skicka in idén och det vore kul att diskutera den vidare, säger Axel Lagerfelt som nu hoppas att något förtag nappar idén och utvecklar den vidare.

Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen är ett initiativ för att lyfta lantbrukarnas intresset för det viktiga teknikområdet. Behovet av tekniska lösningar inom lantbruket är stort och tillgodoses inte fullt ut av utbildningar, utan är beroende av enskilda individers uppfinningsrikedom.

– Årets tävling har väckt ett stort intresse, vi har fått in dubbelt så många bidrag jämfört med förra året, och det har varit hård konkurrens mellan många mycket bra bidrag, säger Susanna Lundell tf chefredaktör på Land Lantbruk.

Tävlingsjuryns motivering till förstapriset: Vinnarbidraget är innovativt och gjorde stort intryck på juryn. Sprutsensorn säkerställer att växtskyddsmedlet hamnar på rätt plats, vilket innebär resurssparande både för klimatet och för plånboken på gården och skapar effektivitet. Sprutsensorn är också ett bra exempel på när en lantbrukare ser ett behov på gårdsnivå och sedan genom innovation har tänkt till och når ut med sina idéer.

Förstapris: Axel Lagerfelt, Linköping, för innovationen Sprutsensorn
Andrapris: Mattias Franzon, Grästorp, för innovationen Programmerbar Isobus-kontakt
Tredjepris: Mattias Eriksson, Lunda, för innovationen Hitchkroksvarnare

Fakta om Teknikutmaningen
Tävlingen riktar sig till lantbrukare i alla åldrar. Tävlingsbidragen har varit allt från visionära framtidslösningar till konkreta lösningar. Bidragen har presenterats i Land Lantbruk under året. Sponsorer till tävlingen är Kramp, Lantmännen och Väderstad. Vinnaren i Teknikutmaningen belönas med 25 000 kronor, 10 000 kronor går till silvermedaljören och 5 000 kronor till bronsplatsen.

Här kan du se alla bidragen för 2021. 

Här kan du läsa om pristagarna.

Fakta om Land Lantbruk
Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och Sveriges största lantbrukstidning. Tidningen täcker det breda spektrum av verksamheter som Sveriges lantbrukare arbetar inom. Land Lantbruk har en räckvidd på 180 000 läsare i print.

För mer information
Kontakta Susanna Lundell, tf chefredaktör Land Lantbruk, susanna.lundell@landlantbruk.se eller 010-184 25 63