Nyheter

Otroligt driv bakom Årets Spjutspetsföretag 2021

Hårt arbete och ett otroligt driv gör EM Logging till Årets Spjutspetsföretag 2021. De senaste åren har företaget vuxit kraftigt, men på ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.

Erik Pettersson, 31 år, startade företaget och köpte sin första skogsmaskin redan på naturbruksgymnasiet. Sedan dess har verksamheten utökats med växtodling, köttproduktion och lantbruksentreprenad på gården Stora Malmkärra, norr om Fagersta i Västmanland.

– Det här är ett pris man inte kan snacka sig till, så det betyder mycket, säger Erik Pettersson. Det känns riktigt skoj att få en utmärkelse för allt jobb som vi lägger ner.

EM Logging har vuxit kraftigt sedan starten 2008. Idag har företaget ett 20-tal anställda, men redan till hösten behövs två nya maskinförare när tre beställda skördare levereras.

– Det är naturligtvis kul för personalen att få en sådan här framgång, tycker Erik Pettersson.

Prispengarna på 50 000 kronor ska användas till att ytterligare utveckla företaget. Men om det blir en ny avelstjur eller fler kvigor har Erik och sambon Veronica Thorsén inte snackat klart om ännu.

Juryns motivering lyder:
Viljan att utveckla både sig själv och företaget EM Logging har fått Erik Pettersson att på kort tid skapa en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar verksamhet. Den ursprungliga skogsentreprenaden har han tillsammans med sambon Veronica Thorsén utökat med köttproduktion, växtodling och lantbruksentreprenad.

En levande affärsplan och goda relationer med uppdragsgivare och banker har hjälpt företaget att växa och Erik Petterssons omsorg har lett till låg personalomsättning. Kombinerat med egen foderproduktion, god djurhälsa samt hänsyn till natur och miljö gör Erik Pettersson och EM Logging till goda förebilder och inspirerar till hållbart och framgångsrikt företagande.

EM Logging är därmed värdig vinnare till Årets Spjutspetsföretag 2021.

Årets Spjutspetsföretag har delats ut sedan 2004 och är en tävling för lönsamma och innovativa företag inom de gröna näringarna. Företagen ska ha miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara affärsplaner och ha gått med vinst de tre senaste åren. Av de sex företag som nomineras utses ett till Årets Spjutspetsföretag. Tävlingen arrangeras av Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och samverkande sparbanker.

För mer information, kontakta:
Erik Pettersson, spjutspetsvinnare och ägare till EM Logging, 070-671 48 84

För kontakt med juryn:
Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
Per Skargren, segmentschef Skog och Lantbruk, Ludvig & Co, 08-700 20 42
Ulf Möller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank, 070-250 05 94
Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen, 073-040 78 05