Nyheter

Land Lantbruks politiska chefredaktör blir ny ordförande för IFAJ

Lena Johansson, politisk chefredaktör för LRF Medias varumärke Land Lantbruk, blir första svensk kvinna att leda den internationella lantbruksjournalistföreningen IFAJ.

- Det känns roligt, ansvarsfullt och utmanande att få leda IFAJ. Föreningen bildades 1956 så det är verkligen på tiden att den får en kvinnlig ordförande, säger Lena Johansson.

IFAJ, International Federation of Agricultural Journalists, har drygt 5 000 medlemmar i 55 länder. Under det digitala årsmötet nyligen valdes Sierra Leone och Zambia in som nya medlemsländer. Föreningen arbetar för att utveckla lantbruksjournalistiken och bygga nätverk runtom i världen. Lena Johansson har varit vice ordförande sedan 2016.

- Det viktigaste för mig är att arbeta för press- och yttrandefrihet och att det ska finnas kompetenta och välutbildade lantbruksjournalister i hela världen. Den här våren har visat hur viktigt lantbruket är och då behövs det också specialkunniga journalister som kan beskriva alla komplexa frågor kring lantbrukets roll i samhället, säger hon.

Lena Johansson vill som ny ordförande också arbeta för att föreningen ska synas mer och för att statusen för lantbruksjournalister ska höjas.

- En annan stor utmaning är att samordna alla medlemsländers olika synsätt och värderingar. När jag nu varit med i organisationen ett tag så vet jag att lantbruksjournalistik världen över är ganska lika och många förutsättningar är desamma, men de kan också vara väldigt olika, säger säger hon.

Årsmötet hölls digitalt den 25 juni och rösträkningen blev klar i början av juli. Lena Johansson är vald till ordförande på två år. Hon kommer sitta i styrelsen tillsammans med vice president Steve Werblow, USA, kassör Adrian Bell, Storbritannien och generalsekreterare Adalberto Rossi, Argentina.

Vill du veta mer?
Lena Johansson, ordförande IFAJ,070-553 99 31, lena.johansson@landlantbruk.se