Nyheter

Malin från Folkärna gjorde störst avtryck i Lantbrukssverige 2019

Två frågor dominerade svenskt jord- och skogsbruk förra året - djurrättsaktivister och granbarkborrar. Land Lantbruk har listat de 50 personer som gjorde störst avtryck under året.

50 listan - de 50 personer som gjort störst avtryck inom jord- och skogsbruket under året som gått.

Kaninproducenten Malin Sundmark toppar Land Lantbruks 50-lista. Hon är en av de djurägare som trakasserats av djurrättsaktivister i både sociala medier och på Lisagården i Folkärna. Men trots den tuffa tiden har hon valt att fortsätta med sin kaninproduktion, och sitta kvar som ordförande för Sveriges Kaninproducenter. Malin startade också kampanjen Rör inte min bonde för att stå upp för sig själv och sina kollegor i sociala medier.

- Vi behöver fler som vågar vara öppna och visa att vi står för det vi gör, säger hon till Land Lantbruk.

I svenskt skogsbruk har de förödande effekterna av granbarkborren dominerat nyhetsflödet. Andra plats på Land Lantbruks 50-lista har Peter Wigert, VD för AB Karl Hedin, som överväger att stämma staten när det kommer till granbarkborreangrepp i naturreservat som angränsar till bolagets egna skog.

Andra ämnen som speglas i listan är Kronfågels och Oatlys kontroversiella reklamkampanjer samt diskussioner om klimat och hållbarhet.

För att kvala in på 50-listan ska personerna ha gjort avtryck i medierna under året som har gått, antingen positivt eller negativt.

Juryns motivering till förstaplatsen:
”Trots upprepade trakasserier och hot från djurrättsaktivister viker Malin Sundmark inte ner sig. Med lugn, stolthet och fast övertygelse om att hon bedriver en bra djurproduktion fortsätter hon att vara öppen och inbjudande. Hennes mod och öppenhet är något som hon sprider även till andra djurägare. Bland annat startade hon i vintras kampanjen Rör inte min bonde.”

Läs hela 50-listan här.

För mer information, kontakta:
Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
Anna Nilsson, chefredaktör Land Lantbruk, 073-644 63 53