Nyheter

Landlott-miljon till konst-turné och landsbygdutveckling

LRF Media är drift- och samarbetspartner för Bygdegårdarnas Riksförbunds lotteri Landlotten, som gav 1 miljon kronor i överskott under 2017. Nu satsar Bygdegårdarnas Riksförbund pengarna på en riksomfattande konstturné och stöd till landsbygdsutveckling.

Lotteriet Landlotten drog i gång 2015 med syftet att överskottet skulle gå raka vägen tillbaka till landsbygden och bygdegårdarna. Tidigt i våras presenterades resultatet för 2017 – över en miljon kronor!

Nu har Bygdegårdarnas riksförbund bestämt vad de ska använda pengarna till:

240 000 kronor, fördelas till organisationens distrikt för att öka delaktigheten i utvecklingen av EU:s Landsbygdsprogram.

– Det är superviktigt att vara med och planera hur nästa programperiod ska se. Det är vi som bor på landet som vet hur vi får en levande landsbygd, säger Karin Fälldin, förbundssekreterare i Bygdegårdarnas riksförbund till LRF Medias tidning Land.

250 000 kronor går till en riksturnerande utställning med konstnären EWK, som är en samhällssatiriker med landsbygdsvinkel.

350 000 kronor satsas på investeringar som inte kan få extern finansiering, en så kallad Stor utvecklingscheck. Upp till 3 bygdegårdar kan få detta.

100 000 kronor avsätts till en pott för en Liten utvecklingscheck, där bygdegårdar kan söka upp till 5000 kronor för aktiviteter riktade till barn och unga.

Läs mer om Bygdegårdarnas riksförbund här:

Läs mer om vad pengarna ska användas till här: