Nyheter

De är vinnare av Hela Sveriges Land-stipendium 2018!

Victoria Svensson och Annika Gustafsson är Hela Sveriges Land-stipendiater 2018. Foto: Mikael Ljungström

Victoria Svensson och Annika Gustafsson utsågs till Hela Sveriges Land-stipendiater 2018, för att ha förvandlat Rekoringen i Skövde till landets största. Priset delades ut på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik.

Landsbygdshjältar från hela landet nominerades till årets pris, men Victoria Svenssons och Annika Gustafssons ideella arbete med att göra närodlad mat mer lättillgänglig för konsumenter imponerade på juryn. Med deras insats har Rekoringen i Skövde blivit störst i Sverige.

– Helt fantastiskt roligt och en otrolig bekräftelse på att det arbete vi gör är uppskattat, säger Annika Gustafsson, som nu får ta del av Hela Sveriges Land-stipendium på 35 000 kronor.

Stipendiet delades ut på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik den 19 maj och är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land,

Så här löd juryns motivering:;

”Helt utan ersättning arbetar dessa två flera timmar varje dag för att de vill göra skillnad för bygden. Deras stora gemensamma intresse för så kallad relationsmat har visat sig ligga helt rätt i tiden, för miljön och för alla som värnar om nära mat.

Deras stora engagemang för att koppla samman köpsugna och medvetna konsumenter med lokala producenter har gjort stor skillnad för väldigt många människor. Det ger hopp och möjlighet för små producenter att nå ut med sina råvaror till kunder som förstår och uppskattar värdet av närproducerad mat.

Detta nya populära sätt att sälja mat känns modernt och är ett stort steg in i framtiden. Eldsjälarna Annika Gustafsson och Victoria Svensson driver Rekoringen i Skövde och det är deras förtjänst att den blivit Sveriges största. De är sanna förebilder!”

Carina Löfgren, chefredaktör på tidningen Land och en av jurymedlemmarna kommenterar årets pristagare:

– Deras fina arbete har lett till ett nytt och modernt sätt att handla mat på. Det främjar svensk livsmedelsproduktion, närproducerade råvaror och produkter av god kvalitet.

Läs mer om vinnarna av Hela Sveriges Land-stipendium här.